11.2 C
Chișinău

Replici acide urmate de părăsirea ședinței de către BCS. Cum s-a votat în Parlament strategia anti-dezinformare pe 4 ani | VIDEO

Parlamentul a aprobat strategia de combatere a dezinformării pentru următorii patru ani și structura Centrului special care se va ocupa de asta. Pentru decizie au votat 56 de deputați PAS. Noua structură va fi condusă de fostul ministru de Interne Ana Revenco, iar activitatea Centrului de Combatere a Dezinformării va costa 20 de milioane de lei anual.

Iată cum au explicat autorii acestei inițiative necesitatea aprobării conceptului pentru comunicare strategică și combaterea dezinformării, acţiunilor de manipulare a informațiilor și ingerințelor străine, precum și a Centrului Special pentru Combaterea Dezinformării.

ANDRIAN CHEPTONAR, deputatul PAS: „Trăim într-o epocă în care informația circulă rapid și liber, şi adesea fără filtre sau fără verificări. Această nouă realitate aduce cu sine provocări semnificative în ceea ce privește veridicitatea și integritatea informațiilor care circulă în spațiul public”.

În același timp, Cheptonar a spus că Centrul pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării nu va afecta dreptul cetățenilor la libera exprimare și nu va stabili politici editoriale ale mass-media. Instituția nu se va ocupa de fiecare știre și nici nu va monitoriza fiecare cuvânt, susţine deputatul. Dar colegii săi din opoziție nu l-au crezut, acuzând autoritățile că vor să creeze o structură de control care să impună societății ce și cum să gândească.

ADELA RĂILEANU, deputata BCS: „Informațiile despre reformele eșuate, schemele obscure din sistemul energetic, creşterea numărului de milionari în PAS… Toate aceste informații vor fi înlocuite cu dragostea faţă de partid, ura față de opoziție, cu amenințări hibride și lupta cu dezinformarea. Orice om care îndrăznește să nu fie de acord cu acest regim autoproclamat european, devine brusc duşman care, citez din concepţie, „subminează încrederea în parcursul european al Republicii Moldova și în instituțiile statului”.

La rândul lor, autorii proiectului susțin că în prezent dezinformarea și manipularea afectează toate domeniile de activitate a statului și acest lucru trebuie combătut.

ANDRIAN CHEPTONAR, deputatul PAS: „Și în acest sens, Comunicarea Strategică și Combaterea Dezinformării devin esenţiale pentru menținerea unei societăţi corect informate, protejarea securităţii informaționale și a integrităţii proceselor democratice”.

Deputatul BCS Diana Caraman a atras atenția asupra faptului că pilonul principal al Conceptului pentru Combaterea Dezinformarii este integrarea europeană – aceasta este menționată în mai toate subsecțiunile documentului, dar popularitatea ei în rândul cetățenilor scade.

DIANA CARAMAN, deputata BCS: „Sondajele recente arată că popularitatea integrării europene în rândul cetățenilor noștri scade, în prezent a atins un minim critic. Atât Strategia, cât și Centrul care va fi creat au în vedere implementarea integrării europene și creșterea popularității ei în rândul cetățenilor”.

ANDRIAN CHEPTONAR, deputatul PAS: „Sondajele sunt la fel o metodă și un instrument de a dezinforma și a duce în eroare opinia publică”.

La rândul său, deputatul PAS Mihai Druță a subliniat că „majoritatea absolută a cetățenilor sprijină integrarea europeană, dar aceasta trebuie protejată de cei care sunt gata să facă orice pentru a perturba parcursul european al Republicii Moldova”. Și… la citat pe Lenin.

MIHAI DRUŢĂ, deputatul PAS: „Orice revoluție valorează ceva doar dacă știe să se apere. Dar să traduc şi pentru oamenii care într-adevăr nu cunosc limba rusă: fiecare revoluție doar atunci valorează ceva, când ea poate să se apere. Și noi facem o parafrazare: noi aceleași lucruri putem să le spunem în privinţa democrației. Doar acel stat democratic valorează ceva care poate să-și apere valorile sale. Și noi trebuie să ne apărăm valorile democratice, cursul de integrare europeană”.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit ședința în semn de protest până la votare. Până la urmă, Conceptul pentru combaterea dezinformării până în 2028 a fost adoptat cu voturile a 56 de deputați PAS.

Ei au mai aprobat structura Centrului pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării, care va fi condus de fostul ministru de Interne Ana Revenco. Inițial era planificat ca 35 de persoane să lupte cu dezinformarea în această instituție, dar până la urmă această cifră a fost redusă la 20.

20 de milioane de lei vor fi alocate anual pentru necesitățile Centrului pentru Combaterea Dezinformării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE