12.2 C
Chișinău

„Ingerință politică fără precedent”. Platforma Națională a Forumului Societății Civile critică dur demiterea guvernatorului BNM, Octavian Armașu, de către Parlament | VIDEO

Membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile își exprimă profunda îngrijorare cu privire la procedura de demitere a Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei de către Parlament. Potrivit acestora, revocarea lui Octavian Armașu este un caz de ingerință politică fără precedent.

Într-o declarație emisă de membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile se spune că procedura de demitere a guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, de către Parlament este un caz de ingerință politică gravă, fără precedent în Republica Moldova, în activitatea autorității monetare, fiind subminat principiul de independență a băncii centrale, care este un element fundamental al Acquis-ului comunitar și o condiție indispensabilă pentru stabilitatea macro-financiară a țării.

Totodată, experții susțin că o audiere parlamentară nu este suficientă pentru a clarifica toate circumstanțele și a formula în mod clar motivele revocării din funcție a Guvernatorului, fiind necesare investigații independente și profesioniste pe caz. Mai mult, în declarație se menționează că modul cum a fost derulată audierea parlamentară a
relevat caracterul tendențios al întrebărilor, comentariilor și acuzațiilor unor deputați, fiind ignorat specificul mandatului Guvernatorului.

”Decizia de revocare din funcție imediat după o asemenea audiere relevă faptul că aceasta a fost una formală, cu scop de discreditare și „executare publică” a Guvernatorului, și nu pentru o elucidare obiectivă a problemelor și acuzațiilor invocate.

Nu a fost publicată nici o investigație a Parlamentului care să clarifice în mod clar motivele revocării din funcție a Guvernatorului, iar nota informativă pe 4,5 pagini anexată la Proiectul hotărârii Parlamentului privind revocarea Guvernatorului BNM este, cel puțin, insuficientă în acest sens. Nu au avut loc careva consultări publice cu privire la acuzațiile/problemele invocate de Parlament în adresa activității BNM. Iar faptul că noul candidat a fost propus imediat a doua zi după revocarea Guvernatorului confirmă caracterul regizat al audierii publice din 21 decembrie, organizată anume cu scopul demiterii Guvernatorului”,  se mai arată în declarația emisă.

În context, membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile remarcă că, în general, pe parcursul ultimilor ani, BNM a avut parte de evaluări bune în exercitarea mandatului său, atât de la FMI, cât și de la Comisia Europeană, fiind în special apreciată reforma bancară care a urmat după „furtul miliardului” și care a eliminat practic toate precondițiile pentru asemenea fraude bancare în viitor.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii parlamentare, PAS, Adriana Vlas ne-a scris într-un mesaj că nu comentează cele spuse de experți. Iar deputații PAS, Olesea Stamate, Radu Marian și Lilian Carp nu ne-au răspuns la telefon pentru o reacție. În data de 21 decembrie, după audierile cu privire la progresele făcute în dosarul „Fraudei bancare”, reprezentanții PAS i-au cerut demisia conducerii Băncii Naționale a Moldovei.

Potrivit partidului de guvernare, guvernatorul Octavian Armașu ar fi „obstrucționat ancheta” în acest dosar. Totodată, deputații au constatat „activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în contextul auditului proceselor și persoanelor implicate în dosarul „Frauda Bancară”.

Mai mult, reprezentanții guvernării au menționat că Octavian Armașu, nu a îndeplinit condițiile de exercitare a atribuțiilor stabilite în legislație. Potrivit deputaților PAS, persoanele care apar în dosarul penal despre furtul miliardului au continuat să lucreze la BNM. În replică, Armașu a declarat că nu are temei pentru ai demite deoarece vinovăția lor între trebuie demonstrată în instanța de judecată.

Fondul Monetar Internațional și-a exprimat îngrijorarea cu privire la demiterea rapidă a guvernatorului. „Audierile și luarea deciziei au avut loc foarte rapid, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă”, a declarat Svetlana Ţerovici, reprezentanta permanentă a FMI în Republica Moldova.

Ea a mai subliniat că „independența băncii centrale, precum și continuarea eforturilor de consolidare a guvernanței și a statului de drept sunt esențiale pentru implementarea programului susținut de FMI și pentru stabilitatea economică a țării”. Reprezentanții puterii ne-au spus că nu comentează declarațiile.

Fostul guvernator al BNM Octavian Armașu a fost revocat cu voturile a 81 de parlamentari PAS și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, după audieri despre „furtul miliardului” .

În locul lui, a doua zi, a fost numită fosta ministră a Finanțelor din România Anca Dragu, care a obținut deja cetățenia statului nostru prin procedură simplificată. Hotărârea a fost votată de 58 de deputați PAS.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE