Creştinii ortodocşi de stil nou și cei catolici sărbătoresc astăzi Crăciunul – Naşterea lui Iisus Hristos în ieslea de la Betleem. De dimineață, în biserici au fost oficiate slujbe divine, iar familiile se reunesc la masa de sărbătoare. În centrul sărbătorii creștine – stă Isus Hristos, spun cei care prăznuiesc astăzi Crăciunul. Cum sărbătoresc și ce tradiții mai păstrează cu sfințenie creștinii cu care am stat de vorbă, vedeți din reportaj.
În dimineața zilei de 25 decembrie, când creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului pe stil nou după calendarul gregorian, oamenii merg de la biserică, pentru a se bucura de pace și sănătate.
Naşterea Domnului este o sărbătoare de binecuvântare a părinţilor şi a copiilor, iar în centrul sărbătorii Crăciunului este Isus Hristos s-a spus în predica rostită de Crăciun, la Parohia RomanoCatolică din Chișinău.
MIHAIL BALAN, paroh, Parohia Romano-Catolică din Chișinău: „Sărbătoarea Crăciunului trebuie să aibă în centru pe el, pe Isus Hristos. Din păcate vedem că s-a dat o notă așa mai mult comercială a Crăciunului. Nu trebuie să uităm că astăzi este ziua lui de naștere și tot ce este în jur înfrumusețează defapt această zi, dar în centru trebuie să fie Isus Hristos. Cât privește slujba de Crăciun nu se deosebește mult de celelalte liturghii obișnuite de fiecare zi, deoarece liturghia este jertfa lui Hristos din iubire față de noi”.
După biserică, oamenii merg pe la casele lor sau pe la rude. Ei spun că încearcă să păstreze vechile tradiții legate de Crăciun, zi în care și bucatele sunt din cele alese, iar la masa de sărbătoare se adună tot neamul.
„-Păi sărbătorim ca toți creștinii, cu bucate. Înainte era mai ales la sate, veneau colindători, acum aceste tradiții nu prea sau păstrat.
-Ce bucate ați pregătit pentru masă la această sărbătoare?
-Răcituri, pârjoale, diferite salate, ca olivie, tradiționale ca la moldoveni”.
„În cercul familiei ne adunăm, cu familia, copiii, noi, nepoții și sărbătorim, ne bucurăm că există o astfel de sărbătoare”.
„Crăciunul, de mică copilă știu că a fost nașterea domnului Isus Hristos. Atunci când în esle Maria a văzut pruncul cel trimis de Dumnezeu. Sunt colindele, este reunirea familiei, Crăciunul este binecuvântarea casei. Este atunci când cerul se deschide și vin sărbătorile binecuvântate peste familii”.
„În cercul familiei, ne adunăm la o masă comună în perioada Adventului, perioada celor patru săptămâni de dinaintea Crăciunului, avem pe masă o coroană cu 4 lumânări reprezentândo, aprindem o lumânare în fiecare săptămână, iar de Crăciun ne adunăm cu toată familia și colindăm”.
Nașterea Domnului face parte din cele 12 sărbători domnești ale Bisericilor bizantine și este a treia mare sărbătoare după cea de Paști şi de Rusalii. Ziua Naşterii Domnului este strâns legată de solstiţiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an.
Data de 25 decembrie este nelucrătoare. Cea mai mare parte a locuitorilor Republicii Moldova sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, pe data de 7 ianuarie. Aceștia îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Spiridon, episcop al Trimitundei, mare făcător de minuni, singurul sfânt despre care se spune că îşi părăseşte racla, pentru a veni de grabă în ajutorul oamenilor.