18.3 C
Chișinău

„Casa găgăuză este cea în care trăiesc confortabil nu doar găgăuzi, ci și locuitorii de alte naționalități”. Găgăuzia a sărbătorit 29 de ani de la formarea autonomiei | VIDEO

Găgăuzia a sărbătorit 29 de ani de la formarea autonomiei. Pe Aleea Gloriei din Comrat au fost depuse flori la placa comemorativă dedicată eroismului poporului găgăuz în lupta pentru autodeterminare. O serie de manifestări culturale dedicate evenimentului s-au desfășurat în întreaga regiune. Adresând un mesaj de felicitare, bașcanul Evghenia Guțul a remarcat că găgăuzii, despre care a spus că sunt un popor harnic și energic, și-au găsit locul unic în lume și sunt deschiși către noi oportunități pentru dezvoltare.

Evenimentele oficiale din 23 decembrie, la 29 de ani de la adoptarea Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, au început pe Aleea Gloriei din Comrat.

Bașcanul Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare Dmitri Constantinov au depus flori la placa comemorativă dedicată eroismului poporului găgăuz în lupta pentru autodeterminare. În discursul său, șefa autonomiei a declarat că în ultimele decenii, găgăuzii și-au păstrat limba, identitatea națională și moștenirea culturală unică.

„În cadrul Republicii Moldova suverane, am construit casa găgăuză în care trăiesc confortabil nu doar găgăuzi, ci și locuitorii de alte naționalități – bulgari, moldoveni, ucraineni, ruși, romi și mulți alții,” a menţionat Guţul.

Vorbind la ședința ceremonială extinsă a Adunării Populare, care a avut loc la Căminul cultural, ea a remarcat experiența unică a autonomiei găgăuze.

EVGHENIA GUŢUL, bașcanul Găgăuziei: „Găgăuzia a reușit să facă ceea ce nicio altă țară de pe continentul european n-a reuş- să rezolve conflictul interetnic fără violență prin dialog politic. O altă lecție politică pe care suntem obligaţi să o învățăm din istoria noastră recentă este importanța unității interne în societatea găgăuză. Da, suntem diferiți și este posibil să avem opinii diferite cu privire la multe probleme. Dar trebuie să fim uniți când vine vorba de viitorul autonomiei găgăuze și al întregului popor găgăuz”.

Președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dmitri Constantinov, a subliniat în discursul său că crearea autonomiei a impulsionat dezvoltarea poporului găgăuz.

Declaraţiile sale sunt confirmate de locuitorii din regiune. Ei cred că Găgăuzia se mișcă în direcția corectă și speră în alte schimbări.

„S-au schimbat foarte multe, cred eu. Pentru că şi eu am pus umărul la formarea Găgăuziei. Doresc prosperitate. Parcursul urmat de Găgăuzia – în dezvoltare, economie, cultură – să continue. Și totul va fi bine”.

„Desigur, ne bucură toate realizările noastre. Că toate școlile noastre funcționează, că avem proiecte sociale pentru studenţi și instituții preșcolare. Ne bucură şi faptul că sunt indemnizaţii sociale pentru pensionari și persoanele cu dizabilități. Nimeni din autonomia noastră nu este lăsat fără atenţie socială”.

În cadrul sărbătorii au avut loc concerte, mese rotunde, conferințe și expoziții în fiecare localitate a autonomiei.

Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei a fost adoptată în 23 decembrie 1994 şi o oferit regiunii drepturi de autonomie în cadrul Republicii Moldova. Aceasta Include peste 30 de localități, inclusiv două municipii – Comrat și Ceadir-Lunga.

Populația Găgăuziei depășește 155 de mii de persoane sau 4,6% din numărul total al locuitorilor Republicii Moldova. 82% dintre locuitorii regiunii sunt găgăuzi. Cel mai înalt oficial al autonomiei este bașcanul, ales pentru patru ani, care este şi șeful comitetului executiv.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE