27.2 C
Chișinău

Zi de doliu național în Cehia, după atacul armat de la universitatea din Praga, soldat cu 14 morți și mai mulți răniți

Cehia a declarat că sâmbătă va fi zi de doliu naţional după ce un bărbat înarmat a ucis 14 persoane şi a rănit alte 25 la o universitate din Praga, potrivit BBC. Atacatorul, un student ceh, a fost eliminat. Preşedintele Petr Pavel şi-a exprimat ”imensa tristeţe” şi ”furia neajutorată” privind pierderea de vieţi ”complet nenecesară”. Atacatorul, despre care Poliţia a afirmat că a fost ”eliminat”, este suspectat că şi-a ucis şi tatăl şi ar putea avea legătură cu moartea altor două persoane, săptămâna trecută. Acesta este unul dintre cele mai grave atacuri în masă cu arme de foc din istoria europeană recentă.

Împuşcăturile au început jurul orei locale 15.00 (14.00 GMT), joi, la clădirea Facultăţii de Arte a Universităţii Caroline din centrul capitalei Cehiei. Atacatorul a deschis focul pe coridoare şi în sălile de clasă ale clădirii, aparent trăgând la întâmplare, în timp ce angajaţii şi studenţii au folosit mobilierul pentru a se baricada în încăperi. Imagini dramatice postate pe reţelele socială arată oameni sărind de la etaj, de pe un pervaz exterior. De asemenea, pot fi auzite împuşcături. Poliţia afirmă că atacatorul era un student al universităţii, în vârstă de 24 de ani, şi nu avea cazier, adăugând însă că a fost găsit ”un arsenal imens de arme şi muniţii”. Înainte de atac, Poliţia a primit o informaţie că suspectul s-ar fi îndreptat spre Praga dintr-un oraş din apropiere, cu intenţia de a se sinucide. La scurt timp, tatăl bărbatului a fost găsit mort. Poliţia a evacuat o altă clădire a universităţii unde se aştepta ca atacatorul să participe la o prelegere, dar în scurt timp a fost chemată la clădirea principală a facultăţii, aflată în apropiere. Dintre cei 25 de răniţi în urma atacului, zece sunt cu răni grave, a afirmat poliţia, adăugând că nu au fost răniţi poliţişti.

Premierul ceh Petr Fiala a afirmat: ”Suntem cu toţii şocaţi de această faptă îngrozitoare. Este greu să găseşti cuvinte să exprimi condamnarea, pe de-o parte, şi, pe de alta, durerea şi suferinţa pe care întreaga noastră societate le simte în aceste zile, înainte de Crăciun”. El a declarat că sâmbătă va fi zi de doliu, adăugând că steagurile vor fi arborate în bernă pe toate clădirile publice şi va fi ţinut un moment de reculegere, la miezul zilei. Multe evenimente sportive şi culturale au fost anulate. Joi seară, oamenii au aprins lumânări şi au aşezat flori în apropiere de locul atacului. Poliţia a afirmat că are informaţii neconfirmate de pe un cont al unei reţele sociale conform cărora atacul a fost inspirat de un incident similar din Rusia, fără a oferi alte detalii. Poliţiştii au declarat că atacatorul este suspect şi de uciderea unui tânăr şi a fiicei sale de două luni, aceştia fiind găsiţi morţi într-o pădure de la periferia Pragăi, în 15 decembrie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE