12.2 C
Chișinău

Noul guvernator al BNM ar putea deveni senatorul român, Anca Dragu. Într-un timp record aceasta a devenit cetățean al R. Moldova | VIDEO

Funcția de guvernator al Băncii Națonale, rămasă liberă după demisia lui Octavian Armașu ar putea fi ocupată de Anca Dragu, senator în România și fost ministru de Finanțe publice în această țară. Ea va fi propusă pentru fotoliul de șef al BNM de către președintele Parlamentului Igor Grosu, care a și făcut anunțul pe pagina sa oficială de Facebook. Pentru că funcția de guvernator al BNM poate fi dețiuntă doar de un cetățean al R. Moldova, Anca Dragu a obținut deja cetățenia statului nostru, scrie Digi 24. Ulterior, informația a fost confirmată pentru noi de către PAS.

Potrivit lui Igor Grosu, Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Ea a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul ţării vecine. În 2020 a fost aleasă președintă a Senatului României. „Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Națională a Moldovei independentă și integră”,a mai scris Grosu.

Pentru că funcția de guvernator al BNM poate fi dețiuntă doar de un cetățean al R. Moldova, Anca Dragu a depus deja jurământul ca cetățean al țării noastre, scrie presa de peste Prut, printre care și Digi24. Ulterior, informația ne-a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al fracțiunii parlamentare PAS, Adriana Vlas.

Potrivit Wikipedia, Anca Dragu are 51 de ani, s-a născut în București. A studiat la Academia de Studii Economice din capitala României, universităţile Georgetown şi George Washington din SUA, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. Este licențiată în Finanţe, master în politici publice şi doctor în științe economice. Pe lângă economist în cadrul Băncii Naționale a României și a Fondului Monetar Internațional, a fost analist economic în cadrul Comisiei Europene, post la care renunță pentru a ocupa fotoliul de Ministru al finanțelor publice în Guvernul de la Bucureşti aproape doi ani. La alegerile parlamentare din 2020, câștigă un fotoliu de senator în circumscripția București din partea Alianței USR-PLUS și este aleasă Președinte al Senatului României, dar revocată în mai puţin de un an.

Fotoliul de guvernator al BNM a rămas vacant joi, după ce Octavian Armașu a fost revocat cu voturile a 81 de deputați PAS și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Proiectul de hotărâre a fost prezentat de către Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități. Hotărârea a intrat în vigoare din momentul adoptării. Potrivit documentului, Armașu a fost revocat din funcție deoarece nu a generat rezultate în ceea ce privește recuperarea miliardului sustras din mai multe bănci moldovenești. Un alt deputat PAS Radu Marian a afirmat la şedinţa Parlamentului că ar exista indicii despre faptul că Octavian Armașu ar fi „obstrucționat ancheta” în dosarul ce vizează „furtul miliardului”.

Totodată, lui Armașu i-au fost reproșate legături mai vechi cu Vlad Plahotniuc, acuzații respinse de fostul guvernator. El nu a comentat deocamdată demiterea sa.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE