Dosarul „Frauda bancară” revine în topul știrilor din R. Moldova. Și asta după ce fostul șef al Departamentului Supraveghere în cadrul BNM, Matei Dohotaru, și-a retras mărturiile depuse anterior împotriva lui Șor, în dosarul „Furtul Miliardului”. Mai mulți experți și juriști sunt de părerea că această acțiune a lui Dohotaru ar putea fi motiv ca dosarul să fie reîntors spre examinare.
PAVEL MIDRIGAN, jurist: Procedura prevede că chiar și după o hotărâre irevocabilă, este procedura de revizuirii a hotărârilor. Chiar și dacă dosarul s-a finalizat, însă au apărut noi circumstanțe. Aici pot fi două aprecieri. Prima: Această persoană poate fi trasă la răspundere acum că a depus la urmărirea penală depoziții false sau sub o oarecare presiune, sau din diferite circumstanțe. Doi: Ca instanțele de judecată a R. Moldova să admită această probă spre examinare, și atunci dacă această probă este concludentă, care ranversează deja hotărârea adoptată, atunci instanța revine și în cumul cu această nouă circumstanță se revizuiește hotărârea deja adoptată.
Iar analistul Alexandru Cuznețov este de părerea că dacă dosarul va reveni la examinare la Curtea de Apel, atunci, logic ar fi ca condamnarea lui Ilan Șor să fie casată.
ALEXANDRU CUZNEȚOV, analist: Presupunem că aceasta este proba de aur, atunci toată învinuirea va cădea. Ce se poate întâmpla mai departe? Fiind dezmințită această probă, deja tot probatoriul procuraturii de demonstrare a vinei domnului Șor cade, mai ales că fiind dosarul la CSJ, nu știu cum instanța va examina. Posibil va fi nevoită să reîntoarcă spre reexaminare spre Curtea de Apel, și asta se face în cazul când CSJ nu se poate implica în fondul cauzei. Și dacă se revine la Curtea de Apel pentru a fi revăzută această circumstanță destul de importantă, după părerea unora, atunci clar că se casează sau ser anulează și acea sentință de condamnare a domnului politician.
Deocamdată, autoritățile din R. Moldova nu au comentat aceste declarații.
Menționăm că tribunalul Districtului Columbia, din Statele Unite a publicat decizia oficială în cazul lui Ilan Șor.
Verdictul se referă la faptul că martorul pentru condamnarea politicianului, fostul șef al Departamentului Supraveghere în cadrul Băncii Naționale a Moldovei, Matei Dohotaru, și-a retras mărturiile depuse anterior împotriva lui Șor.
Dohotaru a fost interogat de instanța americană la solicitarea avocaților lui Șor. Iar anterior, Procuratura Anticorupție ar fi refuzat în repetate rânduri să-l audieze, așa cum spun apărătorii politicianului.
Dohotaru a fost chestionat anume în SUA pentru că locuiește în această țară.