14.2 C
Chișinău

Directorul Executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor, avertizează cu privire la tentativele de politizare a BNM: Armașu, găsit țap ispășitor, va fi în locuit cu un candidat comod

Experții economici au venit cu critici și reacții dure după demiterea guvernatorului BNM. Directorul organizației Expert-Grup, Adrian Lupușor, s-a declarat surprins de demiterea lui Octavian Armașu în plenul Parlamentului. Expertul a declarat că a constatat cu îngrijorare tentative clare de politizare a autorității monetare, observând că audierea nu a avut scop să elucideze anumite aspecte legate de „furtul miliardului”, ci să găsească un „țap ispășitor” și, în așa mod, să-l înlocuiască pe dnul Armașu cu un candidat „comod” la BNM, scrie Ziua.MD.

„Împărtășesc frustrările legate de mersul lent al anchetelor pe marginea „furtului miliardului”, dar audierea parlamentară ar fi trebuit să cuprindă organele de urmărire penală mai curând, nu? Sper ca Parlamentul să nu cadă pradă discursului populist, să se conducă de buchia legii și să nu mai atenteze la independența autorității monetare”, a scris Lupușor.

Expertul a mai declarat că după „furtul miliardului” a urmat o reformă amplă a sistemului bancar.

„Astăzi implementăm cele mai înalte standarde de guvernanță și norme prudențiale (Basel III), iar sistemul bancar este capitalizat, lichid și stabil. Aceste reforme, deloc ușoare, au implicat restructurări masive ale acționarilor băncilor comerciale, iar astăzi avem acționariate complet transparente și integre. Aceste reforme au fost apreciate, apropos, și de FMI, UE și alți parteneri de dezvoltare. Nu mai puțin important – după stagflația din 2022, fonul inflaționist a fost stabilizat cu succes, la fel grație unei politici monetare și valutare adecvate (deși, am avut unele divergențe cu BNM la acest capitol), lucru apreciat, la fel, și de partenerii de dezvoltare”, a mai declarat Lupușor.

Lupușor a promis că Expert-Grup va monitoriza îndeaproape evoluțiile acestui caz și va colabora cu societatea civilă și partenerii de dezvoltare pentru a proteja independența băncii centrale, subliniind că aceasta este esențială pentru o economie de piață funcțională.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE