18.9 C
Chișinău

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, despre nemulțumirile angajaților Spitalului Dermatologic și „Toma Ciorbă”: Sunt manipulați | VIDEO

Ministra Sănătății Ala Nemerenco susține că angajaţii spitalului de
Dermatologie și Maladii Comunicabile și cei de la de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” ar fi manipulaţi. Despre asta oficialul a declarat jurnaliştilor ieri. Reacţia vine după protestul de alaltăieri al lucrătorilor celor două instituţii medicale, organizat în fața Guvernului.

Potrivit ministrului Sănătăţii, spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile și cel de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chişinău nu corespund standardelor iar, prin fuziunea lor se urmăreşte îmbunătăţirea calității serviciilor.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Îmi pare rău că nu înţeleg. Sunt manipulaţi. Repet deja îmi pare că a suta oară: ambele spitale rămân acolo unde sunt. Faptul că pe interior, în structura spitalelor, vor fi făcute îmbunătăţiri, vor fi permutate careva laboratoare, secţii, aceasta contează mai puţin. Este foarte important ca să oferim pacienţilor un act medical care corespunde secolului 21 şi protocoalelor şi standardelor actuale”.

În 19 decembrie, angajații Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și ai celui de Dermatologie și Maladii Comunicabile din Capitală au protestat iarăși la Guvern.

Chiar dacă anterior, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății a declarat că fuzionarea instituțiilor înseamnă că acestea doar vor avea o administrație și un buget comun, aceștia oricum s-au opus ideii de comasare. În plus, colectivele au înaintat două revendicări, una – de instituire a uni moratoriu pe proiectul guvernului și a doua – de consultarea a comunității medicale, angajaților spitalelor vizate și a experților în domeniu cu privire la subiect. La protestul de marţi doctorii au fost susținuți și de către unii politicieni. Manifestanții au declarat că ei sunt apolitici și orientați spre îmbunătățirea sistemului de sănătate. Atunci, nimeni dintre reprezentanții Executivului nu a ieșit în fața lor.

Am cerut o reacție la protest și la cerințele medicilor de la purtătorul de cuvânt al Cabinetului Daniel Vodă, dar acesta nu a răspuns la mesajul nostru. Am scris și la Ministerul Sănătății să ne ofere comentarii la cererea de a se renunța la ideea comasării spitalelor, la acuzațiile angajaților că s-ar dori acapararea terenului Spitalului Toma Ciorbă și la faptul că înainte de a fi elaborat proiectul Guvernului, colectivul de medici nu a fost consultat, dar și la instituirea moratoriului și inițierea unui dialog dintre medici și premierul Dorin Recean.

La toate aceste întrebări, am primit același răspuns de la Corina Gamurari, ofițerul de presă al Ministerului Sănătății.

În mesajul expediat se spune că, va fi instituit un management comun pentru a moderniza aceste două spitale și a consolida capacitățile acestor două instituții, întrucât ambele activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE