Ministerul Culturii a demarat o anchetă după asfaltarea drumului din localitatea Butuceni, parte componentă a Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”. Potrivit Ministerului, pentru efectuarea unor astfel de lucrări, la fel ca și în cazul acoperirii unei porțiuni de drum cu piatră cubică, este necesar avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Administrația rezervației nu a făcut acest lucru, spune Ministerul Culturii, care urmează să stabilească, în cadrul anchetei, motivul pentru care această procedură nu ar fi fost respectată.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii, soluția pusă în aplicare pentru reabilitarea drumului de la Butuceni acoperirea cu asfalt – corespunde recomandărilor din Planul de amenajare a teritoriului Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, elaborat în 2017 de Institutul de proiectare „Urbanproiect”.
Documentul nu ar fi fost însă definitivat și aprobat, și nici avizat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Astfel, Ministerul Culturii „a decis demararea unei anchete interne, pentru a stabili cauza din care această procedură nu a fost respectată și a solicitat Agenției de Inspectare a Monumentelor să verifice corectitudinea acțiunilor întreprinse de către administrația Rezervației în ceea ce privește obținerea avizului CNMI, dar și să stabilească dacă și în ce măsură, prin lucrările de asfaltare a drumului, au fost aduse prejudicii obiectelor de patrimoniu din cadrul Rezervației” se mai menționează în comunicatul
instituției
În postarea sa, Ministerul mai subliniază că timp de mai mulți ani a recepționat mai multe cereri din partea autorităților locale, dar și a cetățenilor din satele din cadrul Rezervației, de modernizare a infrastructurii rutiere din cauza stării proaste a drumului principal din satele Butuceni și Morovaia și a cantității mare de praf, produs de drumul din balast de piatră. Ministerul Culturii a mai cerut conducerii „Orheiul Vechi” să prezinte de urgență Consiliul Național al Monumentelor Istorice, proiectul de amenajare a drumului din Butuceni în concordanță cu cerințele de păstrare și de valorificare a monumentelor de patrimoniu din Rezervație.
La rândul său, Consiliul urmează să se expună inclusiv asupra oportunității acoperirii drumurilor din cadrul Rezervației cu pavaj, care ar corespunde mai mult spiritului și istoriei locului. L-am sunat pe directorul General la Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiul Vechi” pentru a solicita o reacție la situația dată. Ion Cebanu a refuzat însă să ne ofere detalii.
ION CEBANU, director General, Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiul Vechi”: „Eu nu pot să mă pronunț astăzi. O să mă pronunț vineri în spațiul public. Acum mă abțin de la anumite declarații”.
Menționăm că, în scopul protejării și punerii în valoare a patrimoniului cultural din zonă, la 15 martie 1968 printr-o hotărâre a Guvernului RSS Moldovenești, zona Orheiului Vechi a fost declarată Rezervație, iar pe baza ei a fost creat complexul muzeal Orheiul Vechi.
Rezervația reprezintă o instituție de drept public, subordonată Ministerului Culturii al Republicii Moldova.