21.6 C
Chișinău

Fermierii din Teleneşti, nevoiţi să-şi lase toată roada pe câmp: Sute de tone de legume se pierd deoarece prețul de achiziție nu acoperă costurile de recoltare și transport. Ce spun autoritățile | VIDEO

Fermierii din raionul Teleneşti sunt nevoiţi să-şi lase toată roada pe câmp. Potrivit agricultorilor, sute de tone de legume se pierd deoarece prețul de achiziție nu acoperă nici măcar costurile de recoltare și transport, ca să nu mai vorbim de depozitare. În plus, după cum spun producătorii agricoli, în pofida numeroaselor cereri și apeluri, aceștia nu au beneficiat de ajutor efectiv din partea autorităților. Ministerul Agriculturii nu a comentat deocamdată situația şi declarațiile fermierilor.

Satul Negureni, raionul Teleneşti. 2,5 hectare de morcovi au rămas pe câmp nerecoltaţi. Este vorba de peste 100 de tone de legume.

Fermierul Vasile Negara spune că a revenit din Europa acum câţiva ani şi a investit toti banii câştigaţi în afacere, iar acum nu are decât să sape câmpul şi să-şi îngroape toată munca.

VASILE NEGARA, fermier din Negureni, Teleneşti: „- Lăsăm în pământ ca îngrăşământ. Anul viitor am putea sădi aici soie, mazăre.
– Adică veţi lăsa asta în pâmânt şi veţi cultiva?
– Da!”.

Prețul de achiziție pentru morcovi, potrivit fermierului, nu va acoperi costurile legate de recoltare, transportarea legumelor și irigarea câmpurilor, așa că nici nu a început recoltarea.

VASILE NEGARA, fermier din Negureni, Teleneşti: „Prețul la morcov se ridică pentru că eu am făcut investiții de 50 de mii de lei per hectar, asta așa cum a calculat eu, în afară de lumină, în afară de cheltuielile celelalte care, luctărorii în plus. Numai picurătoarea și sămințele m-au costat, plus am luat tractorul în arendă. De aici începe prețul mare la morcov, picurătoarea care costă 95 de bani un metru, noi aici la un hectar avem 15 mii de metri”.

Vecinul de câmp al lui Vasile, Nicolae, a reușit să strângă roada, dar nici el n-o poate vinde. Morcovii sunt examinaţi în fiecare zi în speranța păstrării recoltei de peste două sute de tone, cu o valoare totală de peste un milion de lei. Morcovii pot rămâne în depozit o lună, maxim două. Apoi, potrivit fermierului, se vor strica deoarece nu stau în frigider.

Nicolae spune că reţelele comerciale nu vor să-i cumpere producţia, iar prețul de achiziție în piețe este prea mic – de la doi la doi lei și jumătate.

NICOLAE GHERASIM, fermier din Negureni, Teleneşti: „Comparativ cu 2019 și acum suntem în 2023, de două-trei ori a crescut sinecostul la un kilogram de produs. Începând de la îngrășăminte, semințe, lumină, apă și tot așa. Dar, prețul a rămas același. Încă un an-doi și dacă nu, peste hotare. De ce să rămânem aici, să lucrăm în minus? Să vină banca, executorii în toată ziua, stresuri. Unde-s banii, unde-s banii?”.

Pe lângă câteva zeci de tone de varză, pe câmpurile lui Sergiu au rămas tone de piper. Spune că la început nu a avut bani pentru plata muncitorilor, apoi au lovit gerurile și a fost deja prea târziu.

SERGIU RUSU, fermier din Negureni, Teleneşti: „- Cât ardei a rămas aici în câmp?
– Vreo 10 tone cred.
– Dar, cu varza ce faceți, tot o lăsați în câmp?
– Da ce să facem, noi azi am tăiat ceva din ea, ați văzut tractorul cu remorcă se ducea. O scoatem de pe câmp ca să-l pregătim pentru anul viitor”.

Fermierii spun că au apelat la autorități pentru ajutor, dar nu au primit răspuns, doar Serviciul Fiscal a început să-i viziteze mai des.

NICOLAE GHERASIM, fermier din Negureni, Teleneşti: „Noi am ieşit la grevă şi nimeni nu ne asculta, absolut nimeni nu ne asculta. Promisiunile aşteptăm. Sunt producători care au început investiții masiv în agricultură de doi ani în urmă, în frigider, depozite performante. În agricultură ne-au promis marea şi sarea, acum noi ieşim măcar să fim auziţi, fără a face ceva, nimeni nu vrea să ne asculte”.

Din cauza situației disperate, toți cei trei fermieri au participat la protestele din Chișinău, din ultimele săptămâni.

Am apelat la reprezentantul Ministerului Agriculturii, Vasile Şarban, și la purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Daniela Turculeţ, pentru comentarii la declarațiile fermierilor despre lipsa sprijinului din partea statului. Secretarul de stat a spus că este ocupat și că va reveni. Daniela Turculeţ ne-a scris ulterior ca Ministerul nu a primit cereri oficiale de la fermierii din raionul Teleneşti.

Anterior, ministrul Bolea a spus că autoritățile caută soluții pentru problemele fermierilor, dar nu pot interveni în formarea prețurilor pe piață, îndemnându-i pe agricultori să-și schimbe direcția de activitate și să crească ceea ce aduce venit.

Iar purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă, comentând cerinţele reprezentanților Asociației Forţa Fermierilor, a declarat pentru mass-media că autoritățile ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv prin debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, dar și obținerea certificatelor de forţă majoră.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE