27.2 C
Chișinău

Peste 100 de morți și sute de răniți după cutremurul devastator din China. Misiune extrem de dificilă pentru salvatori, la -13 grade

Cel puţin 118 oameni au murit şi 220 au fost răniți după cutremurul produs în noaptea de luni spre marţi în nord-vestul Chinei, anunţă presa de stat, citată de BBC. Cutremurul cu magnitudinea 5,9 a lovit provincia Gansu la miezul nopţii (16:00 GMT), dărâmând clădiri din această provincie şi din provincia Qinghai, la sud, scrie Digi24.RO.

Temperaturile sub zero reprezintă „cea mai mare provocare” pentru eforturile echipelor de salvare, a declarat Wang Duo, expert implicat în salvare, pentru publicația de stat China Newsweek. Primele 72 de ore sunt de obicei considerate „vitale” pentru salvare, dar această fereastră de timp prețioasă este scurtată în acest caz din cauza frigului, a spus Wang.

Zone mari din China, inclusiv nord-vestul acesteia, au fost cuprinse de un val de aer extrem de rece, temperaturile scăzând aproape de minimele istorice în unele zone din nord. Președintele Xi Jinping a cerut marți autorităților să „depună toate eforturile” pentru a căuta supraviețuitori și a trata răniții, potrivit Xinhua. Cutremurul este pe cale să devină cel mai mortal care a lovit China în ultimii zece ani. În 2014, un seims produs în provincia sud-vest

Yunnan a ucis aproximativ 600 de persoane.
Aproximativ 200 de milioane de yuani (28 de milioane de dolari) din fondurile de ajutorare în caz de dezastre naturale au fost alocate provinciilor Gansu și Qinghai. Presa de stat a raportat că fondurile au fost alocate de Ministerul de Finanțe și Ministerul de management al situațiilor de urgență din China. Autoritățile au înființat tabere temporare și zone de refugiu pentru pentru persoanele care au fost nevoite să-și părăsească casele. Aproape 5.000 de clădiri și structuri au fost avariate, au declarat oficialii din Gansu.

În China sunt de minus 13 grade Celsius. Un al doilea cutremur s-a produs marţi, după cel cu magnitudinea de 5,9, în regiunea vecină Xinjiang. Încă nu se cunosc pagubele provocate de acest cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade. Cutremurul de luni seară a lovit prefectura autonomă Linxia Hui, o regiune administrativă pentru poporul musulman Hui din China.

USGS (US Geological Survey) a transmis că seismul a avut o magnitudine de 5,9 şi o adâncime de 10 km (şase mile). Imaginile au arătat spitale care primeau sute de pacienţi, iar salvatorii căutau printre dărâmăturile clădirilor prăbuşite.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE