12.2 C
Chișinău

Numărul bolnavilor de tuse convulsivă crește alarmant. Expert: Acoperirea vaccinală a scăzut de la 94% la 88%, iar peste 40 la sută din părinți nu-și imunizează copii | VIDEO

În Moldova, numărul bolnavilor de tuse convulsivă a crescut anul acesta comparativ cu anului trecut. O spune Veaceslav Guțu, șeful secției supravegherea epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinare de la ANSP. Potrivit acestuia, motivul este cauzat de faptul că a scăzut acoperirea vaccinală de la 94% la 88%. În plus, peste 40 la sută din părinți nu-și imunizează copii sau amână să le facă injecția la vârsta recomandată.

Peste 285 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate de la începutul anului, iar 80 la sută sunt în rândul persoanelor nevaccinate. Asta în timp ce, în anii precedenți erau numai câte 5-6 cazuri pe an.

În aceste condiții, specialiștii de la Agenția Națională de Sănătate Publică spun că măsurile de protecție trebuie să fie cele care au fost valabile și în pandemia de coronavirus.

VEACESLAV GUȚU, reprezentant ANSP: „Deoarece până la pandemie, de asemenea, se înregistrau mai multe cazuri, și datorită restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii Covid-19, acestea au afectat pozitiv și răspândirea altor infecți, cum e tusea convulsivă. După eliminarea măsurilor din 2022 și revenirea societăți la activitatea de rutină, contactele au devent mai apropiate și a început să crescă cifra mobilor pevenibile prin vaccinare”.

Potrivit medicului infecționist din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Lilia Baba, tusea convulsivă este foarte contagioasă și se transmite ușor de la o persoană la alta. Iar episoadele de tuse pot dura pană la 10 săptămâni și mai mult, cu un tratament de lungă durată, dacă nu este depistată la timp.

LILIA BABA, medic infecționist, spitalul „Toma Ciorbă”: „Tusea convulsivă este tratată de obicei cu antibiotice, iar tratamentul timpuriu este foarte important. Inițierea tratamentului până la apariția episoadelor de tuse spastică va micșora din severitatea bolii și va scurta perioada de contagiozitate”.

În Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciobă, numai săptămâna trecută au fost externați patru copii confirmați cu tuse convulsivă.

LILIA BABA, medic infecționist, spitalul „Toma Ciorbă”: „În anul 2023 s-a majorat numărul de cazuri de tuse convulsivă. Chiar recent am avut externați din secție două mămici. O mămică cu tripleți confirmați cu această boală și alt bebeluș de opt luni”.

Tusea convulsivă este o boală bacteriană extrem de infecțioasă, care afectează plămânii și căile respiratorii. Este cunoscută și sub denumirea populară de tuse măgărească sau tusea de 100 de zile. Este cauzată de bacteria Bordetella pertussis, care se găsește în gura, nasul și gâtul persoanei infectate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE