1.2 C
Chișinău

Aproape trei milioane de lei s-au cheltuit pentru deplasările deputaților. Cine este parlamentarul care a călătorit cel mai mult | VIDEO

Aproape trei milioane și jumătate de lei. Atât a costat bugetul de stat deplasările deputaților timp de aproape un an de zile. Datele au fost prezentate într-un raport realizat de asociația Promo-LEX. Banii publici cheltuiți pentru deplasările respective au fost cu aproape 3 milioane de lei mai mulți decât în perioada anterioară de monitorizare. Cine este parlamentarul care a călătorit cel mai mult în scop de serviciu, aflați din reportaj.

În perioada iulie 2022–iunie 2023 au fost emise 163 de dispoziții de delegare în interes de serviciu în străinătate a deputaților și a personalului Secretariatului Parlamentului. Dintre acestea, 55%, adică 90 de dispoziții de deplasări, au fost în scop de participare la diverse evenimente regionale sau internaționale, iar 22% – 36 de vizite au fost de studiu. Totodată, deputații moldoveni au efectuat în perioada de referință 30 de vizite de lucru și doar 7 oficiale.

Pentru respectivele deplasări din bugetul de stat au fost cheltuiți 3,4 mil. de lei – cu aproape 3 mil. lei mai mult decât în perioada anterioară de monitorizare. În studiu se menționează că organizatorii au acoperit în totalitate 16 deplasări și parțial 37 din totalul acestora. În cele 163 de deplasări au fost 66 de deputați din două fracțiuni parlamentare.

Din partea partidului PAS – 58 de deputați, opt deputați din partea BCS și 60 de angajați ai Secretariatului Parlamentului.

65% din cheltuielile pentru deplasările în interes de serviciu în străinătate au fost pentru deputații fracțiunii partidului de guvernare. 8% – pentru deputații din fracțiunea BCS, iar 27% – pentru personalul Secretariatului Parlamentului.

Ca și în perioada anterioară de monitorizare, deputații partidului ȘOR declarat neconsituțional, deputații independenți și cei neafiliați nu au avut nici o deplasare în interes de serviciu în străinătate.

Și tot ca și în perioada anterioară de monitorizare, în topul cheltuielilor pentru deplasări se află deputatul fracțiunii PAS, Mihai Popșoi. În cazul acestuia, comparativ cu perioada anterioară de monitorizare, cheltuielile au crescut de două ori și a ajuns la peste 318 mii de lei, iar numărul de deplasări au fost cu 10 mai multe și a ajuns la 17.

Pe al doilea loc, după deplasări și cheltuieli, s-a clasat președintele Parlamentului Igor Grosu. Pentru călătoriile de serviciu ale deputatului au fost cheltuite peste 180 de mii de lei.

Iar pe locul trei s-a situat deputatul Radu Marian, deplasările căruia au costat peste 164 de mii de lei. În top 10 au intrat și deputații PAS Groza Ion, Coșeru Ina, Davidovici Natalia, Gherman Doina, Chiriac Igor, Cușnir Mariana și deputatul BCS, Vlad Batrîncea.

După destinația deplasărilor în interes de serviciu în străinătate, cele mai multe au fost efectuate în România -25%, urmând Belgia, acolo fiind efectuate 10 la sută din deplasări. În Franța au fost făcute 7% din totalul călătoriilor aleșilor poporului, tot atâtea în Germania, iar în SUA 6 la sută.

Datele au fost prezentate de asociația Promo Lex în raportul privind monitorizarea activității Parlamentului de legislatura a XI-a, august 2022 – iulie 2023. Raportul elaborat în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate” este susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE