4.4 C
Chișinău

65% din moldoveni califică suspendarea licențelor de emisie pentru 6 posturi TV, drept abuz din partea guvernării PAS: În țara noastră domină cenzura și abuzurile | VIDEO

Aproape 60 la sută din respondenţii unui sondaj, realizat de compania IMAS consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită, în timp ce 37 la sută cred că direcția este bună. Sondajul mai arată că 65% din populația țării califică un abuz din partea guvernării suspendarea licențelor de emisie pentru 6 posturi de televiziune. Totodată, cercetarea relevă că 57 la sută din participanții la sondaj spun că în țara noastră domină cenzura și abuzurile.

Potrivit sondajului, 58 la sută din cei intervievați susțin că, în țara noastră, lucrurile merg într-o direcție greșită, iar 37% sunt de părere că direcția este bună. 5 la sută au spus că nu știu sau au refuzat să răspundă.

La întrebarea cât de mulțumit sau nemulțumit sunteți de felul în care trăiți – 27 la sută au spus că nici…nici sau au răspuns că sunt destul de mulțumiți. 25% susțin că nu prea sunt mulțumiți de felul în care trăiesc, iar 18 la sută spun că nu sunt deloc mulțumiți. Doar 3% din cei intervievați au spus că foarte mulțumiți de felul în care trăiesc.

Datele prezentate mai arată că majoritatea participanților la sondaj spun că decizia CSE privind suspendarea licențelor de emisie pentru 6 posturi de televiziune este un abuz din partea guvernării.

DORU PETRUȚI, șeful Institutului de sondaje IMAS: „Am avut decizii foarte importante pe parcursul campaniei electorale. Una dintre ele a fost suspenbdarea licențelor pentru alte șase posturi de televiziune și în sondaj vedem ca și la începutul anului, când alte șase canale au fost suspendate și atunci o pondere ridicate au considerat acel lucru un abuz. Acum, 65% consideră că decizia respectivă a fost abuzivă, în timp ce 28% spun că decizia a fost corectă. Doar 30 la sută au crezut în explicația dată de autorități și anume că acele canale au promovat interesele străine. Oamenii mai degrabă au fost de altă părere – 40% spun că aceste canale au fost închise pentru că critică guvernarea, iar 21 la sută au pus această decizie pe seama obținerii pentru PAS a unui rezultat mai bun la alegerile locale”.

La întrebarea spre ce se îndreaptă Moldova, majoritatea credcă că spre o situație în care domină abuzurile, cenzura și lipsa legii – 57 la sută, în timp ce 36% sunt de părere că spre o democrație tot mai funcțională. 7 la sută din intervievați au spus că nu știu sau au refuzat să răspundă.

Același sondaj mai arată că 47 la sută din populația țării spun că pericolul ”războiului hibrid” despre care vorbește guvernarea este o afirmație care nu corespunde realității. 31% sunt de părere că afirmația corespunde realității, iar 18 la sută nu înțeleg această expresie. Doar 4% din participanții la sondaj cred că afirmația precum că Federația Rusă duce un război hibrid pe teritoriul țării noastre corespunde realității.

Ce ține de partea politică, potrivit cercetării sociologice, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, atunci actualul Președinte, Maia Sandu, ar obține 30,1%, iar fostul Președinte, Igor Dodon – 24,0%. Pe locul trei s-a clasat Ion Ceban, primarul capitalei cu 8,1%, urmat de fostul premier Ion Chicu cu 6,1 la sută. În clasament mai urmează fostul Guvernator al Găgăuziei, Irina Vlah, Renato Usatîi și Vladimir Voronin.

În cazul în care în turul doi al alegerilor prezidențiale ar ajunge Maia Sandu și Igor Dodon sau Maia Sandu și Ion Ceban, cifrele arată altfel.

DORU PETRUȚI, șeful Institutului de sondaje IMAS: „În eventualitatea unui tur doi între Maia Sandu și Igor Dodon, diferența e 46 la 35 la sută în favoarea domnului Dodon. Pe un tur doi între Maia Sandu și Ceban – 42 la sută este pentru Ceban, iar 34 la sută pentru Maia Sandu. Acestea sunt combinațiile de un eventual tur doi în care doamna președinte, cel puțin pe teritoriul R.M, la nivelul lunii decembrie 2023, ar înregistra un loc doi”.

Iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, trei formațiuni politice ar accede în viitorul Parlament. Partidul Acțiune și Solidaritate nu ar mai avea majoritatea în Parlament și ar acumula 28,5%, Blocul „Comuniștilor și Socialiștilor” – 25%, iar Partidul „Șansă” – 11 la sută. Partidul Nostru, Mișcarea Alternativa Națională și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei nu ar trece pragul electoral de 5%.

Oamenii au mai fost întrebați care este partidul pe care îl simpatizează. 29 la sută au spus că PAS. 25 % au bifat în dreptul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, iar 11 la sută au spus că simpatizează Partidul ”Șansă”.

Potrivit cercetării, 53 la sută din cei intervievați au calificat sprijunul extern de care să bucură șeful statului și Republica Moldova mai mult PR politic și ajutor pentru Maia Sandu și PAS. 39% au spus însă că simt beneficiile sprijinului extern.

Totodată, 62 la sută din participanții la sondaj au spus că ar fi bine să vină altă persoană în locul Maiei Sandu la Președinție, iar 34% susțin că șeful statului merită să câștige încă un mandat de președinte.

Scoaterea Partidului ”Șansă” din cursa electorală este considerată de 54 la sută din respondenți ca răzbunare politică și abuz. Iar 37% declară că a fost o decizie corectă.

Ce ține de activitatea guvernului, 39 la sută au spus că executivul condus de Dorin Recean stagnează. 28% din cetățeni declară că se dezvoltă și merge înainte, iar 25 la sută din cei intervievași sunt de părere că regresează și merge înapoi.

Iar în cazul unui eventual referendum, 55 la sută ar vota pentru Uniunea Europeană. 44% au optat pentru Uniunea Economică Euroasitică, 37 la sută oentru unirea RM cu România, iar 29 sau pronunțat pentru NATO.

Am solicitat un comentariu de la reprezentanții puterii la datele prezentate în sondaj, dar purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a spus că nu comentează datele prezentate. Același răspuns l-am primit și de la Președinție. Reprezentanții instituției ne-au scris că nu comentează sondajele.

Serviciul de presă al Președinției nu au răspuns solicitării noastre. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă ne-a spus mai înainte că executivul nu comenteză datele sondajelor.

Anterior, deputatul PAS, Mihai Popșoi a declarat că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, PAS ar avea majoritatea absolută, menționând că important este ca guvernarea să se concentreze pe acțiunile de zi cu zi și mai puțin pe sondaje. Tot el a subliniat că Partidul Acțiune și Solidaritate este în creștere în sondaje privind încrederea cetățenilor și în continuare va face tot posibilul pentru ca odată ajunși în pragul alegerilor, faptele să vorbească de la sine. Vicepreședintele Parlamentului a mai spus că oamenii și-au pus speranțele în partidul de la guvernare, iar decurgerea lentă a reformelor și amplificarea crizelor i-a nemulțumit, lucru care a dus la scăderea încrederii în PAS.

„În acest moment, sondajele contează mai puțin. Dacă noi ne-am ghida de sondaje și am sta să numărăm fiecare procent, nu ne-am angaja în reforme complicate”, a mai spus Popșoi.

Ce ține de sistarea licențelor de emisie pentru cele șase posturi de televiziune, autoritățile au declarat că acestea reprezintă un pericol pentru securitatea informațională a țării noastre, iar prin intermediul lor, Federația Rusă ar influența rezultatele alegerilor din 5 noiembrie. Iar în privința excluderii înregistrării tuturor concurenților electorali din partea partidului „Șansă” la alegerile locale, premierul Dorin Recean a menționat că decizia CSE vine ca urmare a analizei rapoartelor instituțiilor de drept care au relevat activități de influențare a proceselor electorale pe teritoriul țării în scopul promovării intereselor Federației Ruse prin intermediul unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor prin partidul „Șansă”.

Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia Comisiei Situații Excepționale prin care Partidul „Șansă” a fost scos din cursa electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie. Instanţa a mai hotărât că dispoziția CSE nu produce efecte juridice din momentul în care hotărârea va deveni definitivă. Guvernul a anunțat însă că hotărârea Curții din Apel va fi atacată la CSJ.

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 29 noiembrie – 16 decembrie, pe un eșantion de 954 de respondenți și are o marjă de eroare de 3,2%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE