6.2 C
Chișinău

Libertate de exprimare, fără interferențe politice: Parlamentul European și Consiliul UE au semnat un acord privind libertatea presei | VIDEO

Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord asupra actului menit să protejeze pluralismul şi independenţa media. Despre aceasta a anunțat într-o postare pe Facebook eurodeputata română Ramona Strugariu.

Potrivit ei, regulamentul include, printre altele, garanții împotriva interferențelor politice în deciziile editoriale și împotriva supravegherii. Acesta pune accentul pe independența și finanțarea stabilă a serviciilor publice de presă, precum și pe transparența acționariatului media și a alocării publicității de stat.

De asemenea, stabilește măsuri de protecție a independenței editorilor și de dezvăluire a conflictelor de interese. În cele din urmă, legea va aborda problema coglomeratelor mediatice și va crea un nou Consiliu European independent pentru servicii media, format din autoritățile naționale din domeniul media.

Totodată, actul european privind libertatea presei va garanta că mass-media – publice și private – pot funcționa mai ușor dincolo de frontiere pe piața internă a UE, fără presiuni nejustificate și ținând cont de transformarea digitală a spațiului mediatic.

În plus, noua legislație limitează spionarea jurnaliștilor. Supravegherea, realizată prin utilizarea programelor spion în aparatele utilizate de jurnalişti, nu este posibilă decât dacă este autorizată de „o decizie judiciară” şi în cazurile de „infracţiuni grave”, a declarat eurodeputata germană Sabine Verheyen, din cadrul Partidului Popular European, care e și raportoare pentru textul legislativ, la o conferință, ținută după încheierea negocierilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE