13.6 C
Chișinău

Judecătorii acuză Guvernul că nu le-a majorat salariile așa cum a decis Curtea Constituțională. Aceștia au depus o adresare către CSM | VIDEO

Asociația Judecătorilor din Moldova și Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției”, au depus, în comun, o adresare către Consiliul Superior al Magistraturii, prin care solicită sesizarea Curții Constituționale pentru a asigura respectarea și executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 21 din 6 decembrie 2022.

Prin aceasta, înalta instanță a subliniat impactul negativ al inflației asupra salariilor judecătorilor, subminând esența garanției securității financiare și a stabilit că remunerația acestora trebuie protejată de fluctuațiile monetare.

L-am contactat pe membrul CSM, Alexandru Postică pentru o reacție la solicitarea asociațiilor de magistrați, dar acesta nu ne-a răspuns încă.

În documentul expediat către CSM, asociațiile de judecători denunță faptul că Executivul nu a luat în calcul documentul judecătoresc și nu a majorat salariile așa cum a decis Curtea Constituțională. De asemenea, judecătorii se arată dezamăgiți că miniștrii și deputații au avut grijă să-și majoreze retribuțiile, dar nu au executat ceea ce s-a decis în decembrie 2022.

”Deși legislativul a majorat, începând cu anul 2020, valoarea de referință pentru unele categorii de funcționari publici, remunerația judecătorului nu a suferit nicio modificare, în pofida faptului că inflația a diminuat din puterea de cumpărare a salariilor judecătorilor. () Mai mult, de majorări salariale s-au bucurat deputații, miniștrii, șefii și șefii-adjuncți ai oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat și alți salariați.() Cu profundă preocupare, constatăm că autoritățile vizate: legislativă și executivă, par să desconsidere autoritatea Curții Constituționale și să evite executarea Hotărârii nr. 21 din 6 decembrie 2022. Până în prezent, nu s-au operat modificări la Legea nr. 270 referitoare la salarizarea judecătorilor și/sau membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, în ciuda modificărilor semnificative aduse în anul 2023 la aceeași lege pentru a crește semnificativ remunerația reprezentanților puterii executive și legislative”.

Nici purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă și nici purtătorul de cuvânt al Ministerului Finanțelor, Cristina Nicolau nu ne-au răspuns la telefon și nici la mesaj pentru a comenta solicitarea judecătorilor. Premierul Dorin Recean a intervenit cu un comentariu, în timpul dezbaterii proiectului. Potrivit lui, de creșteri salariale vor beneficia toți angajații din sistemul justiției, în afară de judecători și procurori.

Anterior, cu referire la acest subiect, Ministrul Finanţelor a precizat că, împreună cu Ministerul Justiţiei, va încerca să găsească soluţii pentru majorarea salariilor judecătorilor și procurorilor doar pentru cei care au promovat evaluarea externă. Reprezentanţii ministerului Justiţiei au spus că ar putea fi majorate cu 20% salariile procurorilor care au promovat evaluarea, chiar dacă ocupă sau nu o funcţie.

De o creştere de 30% vor beneficia și judecătorii, candidați la un post în CSM, care au trecut evaluarea externă, chiar dacă nu au fost aleși în funcție. Salariul mediu lunar al unui procuror este de 13 mii de lei, net, iar al unui judecător de la 14 mii de lei, net. Reprezentanții majorității parlamentare nu au comentat deocamdată solicitarea. Iar purtătorul de cuvânt al acesteia, Adriana Vlas, ne-a spus că nu comentează. nu ne-a răspuns deocamdată la mesajul în care i-am cerut o reacție.

Potrivit hotărârii Curții Constituționale din decembrie 2022, remunerația judecătorilor trebuie protejată de fluctuațiile monetare.

Acest obiectiv poate fi realizat prin ajustarea salariilor în baza ratei inflației sau în baza altor mecanisme care țin cont de evoluția prețurilor la produsele și serviciile de bază.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE