17.7 C
Chișinău

Angajații Spitalului ”Toma Ciorbă”, răspuns aspru pentru Ala Nemerenco: Pozele prezentate de ministru sunt mai vechi și au fost rupte din context. Cum arată instituția din interior | VIDEO

Pozele prezentate de Ministrul Sănătății Ala Nemerenco, pe pagina sa oficială de Facebook, de la Spitalul de boli infecțioase Toma Ciorbă, sunt mai vechi și au fost rupte din context. Cel puțin asta declară medicii din cadrul instituției, care au comentat fotografiile în care se arată condițiile deplorabile din grupurile sanitare ale instituției medicale. Echipa noastră de filmare a fost la spital pentru a vedea condițiile în care activează acesta. Chiar dacă nu toate cladirile sunt cu reparație modernă, secțiile care au fost renovate sunt dotate cu strictul necesar, iar blocurile sanitare corespund normelor de igienă, spun doctorii.

Medicii ne-au făcut un tur al spitalului, pentru a ne arăta cum stau lucrurile la capitolul curățenie. Pe teritoriul instituției sunt 7 secții. În vara acestui an s-au finisat lucrările în secția numărul doi, boli infecțioase tropicale și parazitologii medicale. Cu repatație recentă, pereți albi, uși și geamuri termopan, cald, curat, mobilă nouă, spune șefa secției.

MARIANA AVRICENCO, șefa secției nr.2, Spitalul ,,Toma Ciorbă”: „Cam așa arată un salon, cu fiecare pat cu noptieră. Iată așa arată, deci, mai mult de 3-4 persoane nu se internează. De exemplu, dacă este un pacient care ar putea prezenta pericol pentru ceilalți, atunci pacientul se izolează singur în salon cu camera de baie și ca să nu contacteze cu ceilalți. Iată din salon în camera de baie și aici camera de duș cu boilerul, apă caldă este”.

Ni s-a comunicat și care este situația privind alimentația pacienților. Potrivit personalului, având în vedre că acolo sunt internate persoane cu boli infecțioase, pentru a evita contactul între acestea, în instituție nu este o cantină, ci bufet care se află în fiecare secție.

MARIANA AVRICENCO, șefa secției nr.2, Spitalul ,,Toma Ciorbă”: „De la blocul alimentar al instituției, deci alimentele sunt aduse aici. Aici ele sunt repartizate în farfurii și duse la fiecare pacient în parte. Resturile de mâncare se dezinfectează aparte, separat ceea ce a rămas în niște vase mari. Vasele se spală și după asta se pun la sterilizator”.

Angajații mai spun că toate secțiile dispun de o intrare și de o ieșire separată. În cazul în care se întâmplă epidemii, pandemii există două zone proiectate special pentru a fi evitată contaminarea.

MARIANA AVRICENCO, șefa secției nr.2, Spitalul ,,Toma Ciorbă”: „Iată cercul cela roșu sus ne indică că este intrarea întro zonă cum zicem noi murdară, zona contaminată, este intrarea pentru pacienții cu infecție Covid-19. Cercul verde arată că zona este curată. Delimitarea dintre aceste zone este o distanță destul de mare”.

Toate normele sanitare sunt respectate cu strictețe, spune șefa altei secții.

LILIA BABA, șefa secției nr.7, Spitalul ,,Toma Ciorbă”: „Dacă în acest salon o să fie pacient cu scarlatină, următorul pacient cu altă maladie infecțioasă o să fiu nevoită să îl internez în alt salon, deci, aici o să fie două locuri libere. Pacienții noștri care au mai fost în alte spitale, deci ei zic ca la voi atâtea de ori să se facă curățenie, dezinfectare, să fie atât de curat nu au mai văzut”.

Conducerea spitalului dă asigurări că în fiecare an, instituția efectuează lucrări de renovare, în limita banilor disponibili. Acestea sunt finanțate de Ministerul Sănătății, din sursele proprii sau din diferite proiecte. Cât privește pozele publicate recent de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în care sunt prezentate spații cu condiții deplorabile, acestea au fost făcute mai demult și nu redau realitatea întregului spital, mai spun doctorii.

MARIANA AVRICENCO, șefa Secției nr.2, Spitalul ”Toma Ciorbă”: „Sunt poze care sunt preluate din context, pozele au fost făcute cu ceva timp în urmă, nu sunt poze recente. Este regretabil acest lucru. E curat acolo, este respectat regimul sanitaroepidemiologic. Așteptăm să fim finanțați ca să facem bine și frumos, și să fie util ca și în celelalte secții. Nu putem să spunem că în toată instituția este ceea ce ați văzut în spațiul public”.

Nu am putut să intrăm în secția în care s-au făcut pozele prezentate de Nemerenco pentru că se află în carantină și intră doar personalul medical.

Am încercat să luăm o reacție de la ofițerul de presă al Ministerului Sănătății Corina Gamurari, la cele afirmate de medici, dar aceasta nu ne-a răspuns nici la apel și nici la mesaje.

Contactați de noi, reprezentanții serviciului de presă al Ministerului Sănătății ne-au scris că, fotografiile au fost realizate de doamna ministru personal, iar o parte dintre pozele realizate sunt după reparație.

Amintim că, Ministerul Sănătății a supus consultărilor publice, un proiect de hotărâre privind reorganizarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală și Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile din orașul Codru, prin fuzionarea lor. Angajații instituților vizate au protestat, cerând ca autoritățile să renunțe la ideea comasării. Ministerul Sănătății a menționat de câteva ori că nicio instituție nu se închise, angajații vor activa în spațiile de până acum, blocurile și patrimoniul ambelor instituții rămân pe loc, iar comasarea presupune doar management comun adică un singur șef și un singur buget. Responsabilii spun că astfel se încearcă optimizarea cheltuielilor, deoarece nu sunt bani suficienți pentru a întreține ambele instituții.

Potrivit notei informative a proiectului, spitalul din centrul capitalei este foarte vechi, iar asta compromite calitatea actului medical, iar din această cauză instituția riscă să nu fie acreditată.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE