Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile nu se vor închide. Clădirile și patrimoniul ambelor instituții rămâne pe loc. Precizarea a fost făcută de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. Potrivit instituției, comasarea presupune doar că va fi un singur șef și un singur buget.
După proteste, petiții și scrisori ale angajaților celor două spitale, despre care Ministerul Sănătății a anunțat că vor fi comasate, tot instituția a ieșit cu precizări.
Secretarul de Stat, Liliana Gantea a declarat pentru presă că fuziunea înseamnă doar o administrație comună. Decizia a fost dictată de faptul că instituțiile activează cu o capacitate redusă din punct de vedere financiareconomic – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase la o capacitate de 70%, iar cel de Dermatologie și Maladii Comunicabile – la un volum de 40%.
LILIA GANTEA, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii: „Mai mult ca atât, structurile administrative ale acestor două spitale care sunt separate, ele presupun cheltuieli considerabile. Respectiv, prin acest proiect ne propunem implementarea unui management comun care va permite utilizarea mai eficientă a mijloacelor financiare prevăzute acestor două spitale, va fortifica şi vom investi în calitatea serviciilor medicale”.
Gantea a dat asigurări că singura schimbare în urma fuzionării celor două instituții de sănătate este că acestea vor avea un singur buget, un singur șef și respectiv o singură structură administrativă.
LILIA GANTEA, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii: „- Clădirile, patrimoniile, mai bine zis patrimoniul ambelor spitale rămâne pe loc, doar o să fie numai managementul administrativ comun.
– Deci, pacienţii vor fi internaţi şi la „Toma Ciorbă”?
– Şi la „Toma Ciorbă”, pe teritoriu, iarăşi, o să investim atât în spitalul care se află pe teritoriul Spitalului de Boli Infecţioase, cât şi pe teritoriul care se află la Cosiujeni, la Codru. – Medicii de la „Toma Ciorbă” urmează să-şi desfăşoare activitatea…
– Activitatea în spitalul sau, în clădirile dislocate pe teritoriul spitalului acesta care este acum”.
Amintim că, Ministerul Sănătății a supus consultărilor publice, până pe 15 decembrie, un proiect de hotărâre privind reorganizarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală și Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile din orașul Codru, municipiul Chișinău, prin fuzionarea lor.
Angajații instituților vizate au protestat și au trimis scrisori și petiții oficiale Guvernului, Parlamentului și Centrului Național Anticorupție. În una dintre acestea se spunea că în spatele comasării instituțiilor medicale s-ar ascunde intenția de a obține „ilegal și abuziv” terenul pe care se află spitalul ”Toma Ciorbă”. Nimeni dintre instituțiile vizate nu a răspuns deocamdată demersului.