8.2 C
Chișinău

Tradiția prinde aripi în satul Copăceni din raionul Sîngerei: În ajun de Sfântul Andrei, sătenii, artiști și funcționari publici s-au adunat la o frumoasă șezătoare | VIDEO

În ajun de sărbătoarea Sfântului Andrei, obiceiuri vechi precum șezătoarea, au prins viaţă în comuna Copăceni, raionul Sîngerei. Evenimentul a adunat la un loc oamenii de rând, artiști și funcționari publici. Toți au venit cu câte ceva la ei, unii au adus cântece, alții dansuri populare vechi, iar unii bucate tradiționale, care lăsau gura apă și au umplut încăperea cu arome.

Cântecele, dansurile populare și bucatele tradiționale au suflat viață și multă culoare în Casa de Cultură din comuna Copăceni. Prilej este praznicul Sfântului Andrei, care poară cu sine multe tradiții vechi. Unele dintre acestea au fost puse în scenă la o șezătoar organizată cu păstrarea regulii sacre, adică să fie exact ca în timpurile de demult.

Nelipsiți de la eveniment au fost vârstnicii, cea mai sigură sursă a tradițiilor și obiceiurilor.

„Fetele dădeau băieții afară, și ascundeau usturoi, îi puneau care și unde, și trebuiau băieții să intre înapoi îi chema și care și a cui este usturoiul îl găsea cu aceea fată se întâlneau atuncea seara, vorbeau!” .

„La noi se făceau fetele balabuște, le puneu băieții ca să le deie la câine, ca să vadă care prima o să se mărite, erau multe. Și apoi la stâlpi se duceau, înainte erau stâlpi de lemn și de duceau și legau la fete ochii și achipuiau, care erau mai drept stâlpu se zicea ca să fie unul înalt frumos”.

Ce se poate face și ce nu de Sfântul Andrei, tinerii au aflat și din scenete.

„Lenuțo, nu mai mătura în seara Sfântului Andrei că nu se mătură, nu se scoate gunoiul în seara Sfântului Andrei, fiindcă din gospodărie alungi norocul și bunăstarea”.

ANA BUCUR, directorul Casei de Cultură din comuna Copăceni: „Ne străduim să ducem tradițiile, de atâta și organizăm așa frumoase serbări, șezători ca tradiția să meargă înainte și tineretul nostru să preia aceste tradiții. De obicei, de Sfântul Andrei, aici, la noi în localitate, se mai fură porțiile, atât ce a rămas din tradițiile de la Sfântul Andrei și poate fetele așa pe ascuns, pe acasă se mai vrăjesc”.

Conservate în patrimoniul național, dar în cel al familiilor din Moldova, bucatele gătite încă din străbuni, precum sarmalele învelite în foi de viță și de varză, plăcintele și brânza de oi, au fost aduse și ele la eveniment.

Menționăm că Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae şi se vor încheia de Bobotează.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE