8.2 C
Chișinău

„S-ar putea să-mi fie rușine”. Reacția ministrului Sănătății la protestul angajaților spitalului „Toma Ciorbă” și cel Dermatologic | VIDEO

„S-ar putea să-mi fie rușine”. Așa a reacționat ministrul Sănătății la protestul de ieri, a peste 100 de angajați a spitalului „Toma Ciorbă” și cel Dermatologic, nemulțumiți de inițiativa comasării instituțiilor medicale în care activează. Totodată, Ala Nemerenco a publicat câteva imagini care, spune ea, arată realitatea din interiorul instituţiei de boli infecțioase. Oficialul a mai remarcat că drumul spre modernizare și schimbare este greu, dar nu imposibil.

„S-ar putea să-mi fie rușine pentru marșul împotriva așa-zisei privatizări născocite a terenului Spitalului de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”. Dar la sigur îmi este foarte rușine pentru condițiile în care personalul medical al acestui spital activează și care le și oferă pacienților. Pacienților, care plătesc și întrețin acest sistem cu tot cu spitalele sale, multe din ele sub orice critică”,a scris ministrul Sănătății, pe Facebook.

Totodată, Ala Nemerenco a publicat câteva imagini din spitalul „Toma Ciorbă” şi menţionează că toate sunt despre medicina modernă pe care o asigurau profesorii de acolo că o fac. În prima poză, spune oficialul, este un grup sanitar renovat deja. Ea atrage atenţia la cratiță și inscripţia pe care o are şi adaugă că alte fotografii nu plasează ca să nu afecteze publicul.

„Este greu drumul spre modernizare și schimbare, dar nu imposibil”, conchide Ala Nemerenco.

Amintim că angajaţii celor două instituţii medicale care urmează a fi comasate, Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și cel de Dermatologie și Maladii Comunicabile, au mers marţi, la Guvern, pentru a-și spune nemulțumirea față de decizia Ministerului Sănătății. Protestatarii au mers până la sediului Executivului pe jos și au ținut în mâini un placat cu mesaje pentru autorități. Oamenii spuneau că se tem că vor rămâne iarna fără locuri de muncă. Nimeni din clădirea Guvernului nu a ieșit să stea de vorbă cu ei. L-am telefonat pe purtătorul de cuvânt al instituției Daniel Vodă pentru o reacție, dar acesta nu a răspuns mesajelor noastre.

Am sunat și la Corina Gamurari, consultat principal la Ministerul Sănătății, care ne-a declarat că pe medici nu-i paște niciun pericol de disponibilizare și nu este înțeleasă agresivitatea lor.

„Nu se închide niciun spital, se comasează sub un management comun, deoarece au același specific maladii contagioase, ambele sunt terțiare și activează cu o capacitatea joasă din punct de vedere economico-financiar. Nu suntem o țară bogată să ne permitem un asemenea lux, să activeze un spital asemenea Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile cu un volum de 40%, pentru asta plătesc cetățenii.”

Amintim că principalul argument al Ministerului Sănătății pentru fuziunea celor două instituții medicale este că toate maladiile contagioase fac parte din grupul de boli infecțioase, ceea ce face posibilă comasarea instituțiilor și elaborarea unui management de activitate comun.

Totodată, potrivit proiectului propus de ministrul Sănătății, „clădirile în care își desfășoară activitatea Spitalul „Toma Ciorbă” au termenul de exploatare depășit considerabil și nu corespund cerințelor contemporane, fapt care are un impact direct asupra calității și siguranței actului medical”. Luni, angajații Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile au solicitat într-o petiție autorităților să oprească procesul de fuzionare a spitalelor, în caz contrar vor face grevă japoneză, vor picheta Ministerul Sănătății și chiar vor organiza o grevă generală.

La rândul lor, angajații Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” acuză că în spatele comasării instituțiilor medicale s-ar ascunde intenția de a obține „ilegal și abuziv” terenul pe care se află instituția spitalicească.

Îngrijorarea este exprimată într-o scrisoare trimisă Guvernului, Parlamentului, Centrului Național Anticorupție. Nimeni din instituțiile vizate nu a răspuns deocamdată demersului acestora.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE