17.7 C
Chișinău

Persoanele care vin din țări unde sunt cazuri de rujeolă, îndemnate să anunțe medicul dacă apar erupții

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate (ANSP) publică îndeamnă persoanele care vin din zone unde au fost raportate cazuri de rujeolă să apeleze medicul de familie, dacă manifestă simptome. Experții în sănătate mai sugerează moldovenilor să verifice la medicul de familie dacă sunt vaccinați contra maladiei, scrie Realitatea.MD.

Reprezentanții ANSP menționează că imunizarea este unica metodă prin care părinții își pot proteja copiii, deoarece tratament specific acestei infecții nu există. Astfel, maturii sunt sfătuiți să verifice la medicul de familie dacă micuții sunt vaccinați și protejați contra bolii.

„Recomandăm persoanelor care sosesc în țară din zone endemice, sau regiuni în care sunt raportate cazuri de rujeolă, să informeze medicul de familie, în special dacă apare febră și erupții pe corp. Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană, de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată și pete roșii confluente pe piele, care apar în regiunea feței și gâtului, apoi se extind pe tot corpul”, transmit responsabilii pentru sănătatea publică.

Conform datelor Ministerului Sănătății, urmare a diminuării ratei de vaccinare contra rujeolei, în perioada anilor 2018 – 2020 au fost înregistrate în total 447 de cazuri de îmbolnăvire: 340 în 2018, 90 în 2019 și 17 în 2020.

În România este anunțată epidemie, fiind raportate peste 2000 de îmbolnăviri. Un copil de 7 luni a decedat în această săptămână peste Prut, după ce a contractat rujeola de la fratele mai mare, care nu era vaccinat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE