2.2 C
Chișinău

Experți și politicieni, după ce Curtea de Apel a anulat interdicția pentru „ȘANSĂ” la alegerile locale: O decizie firească, dar întârziată | VIDEO

Decizia Curții de Apel, care a anulat hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale, prin care membrii Partidului „Șansă” nu au putut candida la alegerile locale din 5 noiembrie, este salutată de mai mulți experți și politicieni de la noi. Potrivit acestora, deși magistrații și-au expus târziu verdictul, acesta este corect și demonstrează că puterea s-a implicat în organizarea scrutinului. Există însă și alte păreri. De exemplu, analistul politic Ion Tăbîrță consideră că decizia nu este în conformitate cu legea. Ce mesaj a avut premierul Dorin Recean în adresa judecătorilor, vedeți în subiect.

Expertul Teo Cîrnaț susține că judecătorii Curții de Apel Chișinău nu puteau adopta o altă hotărâre decât cea pe care au luat-o azi.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: „Este o decizie tardivă, depășită de timp, dar era de așteptat că așa va fi, fiindcă decizia CSE era una abuzivă, ilegală, nedemocratică, care a arătat fața adevărată a actualei guvernări, ceea ce înseamnă că, actuala guvernare, prin intermediul CSE s-a implicat direct în campania electorală, prin abuz, a limitat dreptul unui concurent electoral să-și aleagă primarii și consilierii și ceea ce însemnă că alegerile generale au fost nedemocratice și cu implicarea directă a statului”.

Și deputatul Diana Caraman a salutat decizia Curții de Apel.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: „Eu consider că această decizie accentuează încă odată regimul totalitar al actualei guvernări, accentuează că nu pun preț pe lege, pe Constituția Republicii Moldova, dar toate deciziile, neapărat mai devreme sau mai târziu vor fi atacate și sunt convinsă că vor răspunde pentru asta, pentru astfel de decizii ilegale. Păcat că această decizie a fost luată atât de târziu”.

Iar socialistul Bogdan Țîrdea susține că hotărârea instanței este o lovitură dură pentru guvernare.

BOGDAN ȚÎRDEA, deputat PSRM: „Demonstrează o dată în plus că alegerile au fost fraudate, că eliminarea Partidului „Șansă” din alegeri a fost ilegală. Acuma să vedem dacă se va reuși sau se va pune cel puțin în discuții legitimitatea alegerilor și organizarea unor alegeri locale noi. Eu personal, am dubii în acest sens că se va reuși. PAS-ul va face tot posibilul pentru a conserva starea de fapt și a-și păstra rezultatele pe care le are acum. Or, alegerile realizate din nou, evident că vor da acestui partid un scor și mai prost pe care l-a avut acum”.

Președintele PDCM, Ion Chicu, ne-a spus că prin decizia de a exclude Partidul ”Șansă” din cursa electorală, Comisia pentru Situații Excepționale și-a depășit atribuțiile, iar hotărârea de judecată a dovedit acest lucru.

ION CHICU, președintele PDCM: „Decizia este absolut corectă și doar atât… ce putem să mai comentăm. Este exact pentru o țară care pretinde că e europeană și vrea deschiderea negocierilor pentru aderare. În general, nu trebuia să se ajungă la asemenea situație. Acele informații că candidații acestui partid cumpără alegătorii – la noi sunt organe de stat care trebuie să se ocupe cu asta, să investigheze, să ajungă în instanță. Nu are Recean ce decide în locul instanței, iar ei asta au făcut – și-au asumat competențe care lor nu le aparțin”.

În aceste condiții, experții vorbesc despre eventualitatea organizării unor alegeri locale generale noi.

PAVEL MIDRIGAN, jurist: „Mulți primari deja au fost aleși legal, le-au fost validate mandatele, au început să adopte diferite hotărâri deja, Procesul acesta nu este prevăzut, dar legea spune că odată ce a fost declarat nul și s-a anulat actul prin care a fost încălcat un drept, acest drept trebuie să fie restabilit, așa și în Constituție și în lege se spune. Cum acest drept ar putea să fie restabilit? De anulat rezultatele alagerilor, de revenit la poziția inițială cu posibilitatea ca și partidul ”Șansă” să aibă dreptul real de a-și înainta candidații și cetățenii să aleagă, asta ar fi o justiție până la urmă. Ar fi foarte complicat, dar ar fi un precedent foarte important. Cei care iau așa decizii la miezul nopții să ducă răspundere pentru încălcarea drepturilor fundamentale”.

De cealaltă parte, potrivit comentatorului politic Anatol Țăranu, Curtea de Apel nu este ultima instanță.

ANATOL ȚĂRANU, comentator politic: „Problema va fi dezbătută în instanța superioară. Asta vorbește despre faptul că atunci când a fost luată această decizie organul respectiv al statului moldovenesc, CSE, nu a luat în considerare toate elementele juridice, ceea ce a permis avocaților P ”Șansă” să conteste această decizie în instanță, ceea ce s-a și întâmplat și acum trebuie să așteptăm care va fi decizia instanței superioare, iar pe viitor, organele de stat ale RM, atunci când elaborează anumite decizii, trebuie să se conducă în exclusivitate de norma legală”.

Analistul Ion Tăbîrță crede că decizia magistraților de la Curtea de Apel nu este în conformitate cu legea.

ION TĂBÎRȚĂ, analist politic: „Este o decizie care ține de controversele justiției din R.M și în general din ce reiese acest caz. Noi înțelegem că justiția de la noi nu în totalitate este reformată și nu toate instanțele de judecată au fost curățite de influiența elementelor oligarhice. Or, Curtea de Apel încă nu este o instituție reformată și în acest caz nu putem spune că noi avem o decizie în conformitate cu legea. Guvernul a spus că va merge la Curtea Supremă de Justiție, așteptăm ce ne va spune și CSJ și nu este exclus ca decizia să fie alta”.

Am încercat să aflăm și opinia reprezentanților puterii la acest subiect. Am contactat-o pe președintele Comisiei Juridice numiri și Imunități, Olesea Stamate, dar deputatul nu a răspuns la telefon. Nici deputații PAS Vasile Grădinaru, Lilian Carp și Oazu Nantoi nu au răspuns apelurilor noastre. Am solicitat un comentariu și de la Guvern, dar purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Vodă ne-a spus că nu comentează declarațiile din reportaj. Același lucru ni l-a spus și purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS. Referinduse la decizia instanței, premierul Dorin Recean a criticat hotărârea magistraților. El a menționat că numele judecătorilor trebuie să fie reținuți.

DORIN RECEAN, premier: „Vă rog să reținem trei nume: Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica și Duduca Ina. Acest complet de judecată de la Curtea de Apel a decis să anuleze decizia CSE, prin care s-a intervenit și s-a curmat activitatea criminală în procesul electoral local din Republica Moldova. Aceste grupări criminale au fost finanțate și susținute pe față de Kremlin. Se creează așa situație când un grup criminal poate să vină, să facă ce își dorește, să corupă alegătorii, să-și bată joc de oameni, iar statul să nu aibă dreptul să intervină. Să nu aibă dreptul să aplice instrumentele care sunt necesare pentru ca această activitate criminală să fie stopată. Noi credem altfel. Statul va interveni de fiecare dată când securitate va fi amenințată”.

Reprezentanții Curții de Apel au refuzat să comenteze afirmațiile lui Recean.

ADELA ROȘCA, purtător de cuvânt, Curtea de Apel Chișinău: „Nu vom comenta declarații lansate în spațiul public pe motiv că hotărârea Curții de Apel Chișinău din 12.12.2023 nu este irevocabilă”.

Iar președintele Partidului ”Șansă” declară că declarațiile premierului depășesc limita legală.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului ”ȘANSĂ”: „Ceea la ce am asistat noi astăzi este un atac nu doar asupra celor trei magistrați, care au dat dovadă de competență, profesionalism și echidistanță, este un atac asupra justiției moldovenești asupra puterilor în stat. Niciodată, în nicio vreme, nici pe vremea comuniștilor, atunci când se considera un regim autoritar, nimeni nu și-a permis un atac atât de grosolan și mizerabil către judecători”.

Menționăm că, după ce Curtea de Apel a anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale care a scos din cursa electorală Partidul „Șansă”, reprezentanții executivului au anunțat că vor contesta hotărârea la Curtea Supremă de Justiție.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE