12.2 C
Chișinău

Curtea de Apel a publicat hotărârea motivată, în privința excluderii din cursă a Partidului „Șansă”: „CSE și-a depășit grav competențele!”

Comisia pentru Situații Excepționale și-ar fi depășit în mod evident competențele, atunci când a decis excluderea Partidului „Șansă” din cursa electorală. Asta deoarece în cazul instituirii stării de urgență, a fost stabilit clar procesul electoral nu ține de atribuțiile CSE și nu poate fi influențat de deciziile acestuia. Informația apare în hotărârea motivată a Curții de Apel, care a declarat anterior ilegală dispoziția din 3 noiembrie, privind anularea înregistrării Partidului Șansă în alegeri, scrie Ziua.MD.

„Curtea remarcă că, atunci când s-a instituit starea de urgență și la prelungirea acesteia, s-a indicat expres că, această stare de urgență nu va afecta desfășurarea alegerilor locale generale din data de 05 noiembrie 2023. Astfel, Parlamentul expres a indicat în hotărârea sa că, efectele stării de urgență nu se pot extinde față de alegeri și, respectiv procedurile electorale. În aceste circumstanțe (Curtea de Apel – n.n.) constată faptul că Comisia pentru Situații Excepționale și-a depășit grav competențele delegate de Parlament, implicându-se ilegal în procesul electoral din Republica Moldova și substituind organele electorale”, se spune în hotărârea motivată a magistraților.

Amintim că marți, 12 noiembrie, Curtea de Apel Chișinău a anulat Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, prin care Partidul Șansă a fost exclus din cursa electorală, după ce, anterior, cazul a fost trimis la reexaminare de către Curtea Supremă de Justiție. Conform hotărârii instanței de judecată, actul administrativ normativ nu poate produce efecte juridice din momentul în care va exista o hotărâre definitivă. Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale a fost obligată să publice prezenta hotărâre pe pagina web a Guvernului.

Între timp, Guvernul a anunțat că va ataca decizia la Curtea Supremă de Justiție, care are ultimul cuvânt în acest caz. Termenul depunerii recursului este de 72 de ore din momentul emiterii hotărârii instanței de apel.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE