8.2 C
Chișinău

„Atacurile aduse magistraților subminează încrederea oamenilor în justiție”. Asociația Judecătorilor se va adresa Ambasadelor, presei naționale și internaționale după declarațiile lui Recean | VIDEO

Asociația Judecătorilor a reacționat la afirmațiile premierului Dorin Recean care, după ce a dat numele judecătorilor care au anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale despre eliminarea din cursa electorală a Partidului Șansă, a declarat că, statul crede altfel și că va interveni de fiecare dată când securitatea va fi amenințată. Magistrații spun că declarațiile lui Recean constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței sistemului judiciar. Şi Consiliul Superior al Magistraturii spune că divulgarea numelor judecătorilor din cadrul completului de judecată combinată cu acuzații poate fi tratată drept o formă de presiune inadmisibilă asupra magistraților.

Asociația își exprimă profunda îngrijorare și dezaprobare față de declarațiile prim-ministrului Dorin Recean făcute la ședința Guvernului de miercuri, care, după ce a dat numele judecătorilor care au anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale despre eliminarea din cursa electorală a Partidului Șansă, a declarat că, statul crede altfel și că va interveni de fiecare dată când securitatea va fi amenințată.

Potrivit premierului, prin decizia CSE s-a intervenit și s-a curmat activitatea criminală în procesul electoral local din țară.

În comunicatul de presă, Asociația Judecătorilor spune că declarațiile lui Recean, prin care a nominalizat judecătoarele Ecaterina Palanciuc, Veronica Negru și Ina Dutca, în contextul unei decizii a Curții de Apel, constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței sistemului judiciar care este un pilon fundamental al oricărui stat de drept.

Atacurile aduse judecătorilor, fie ele și verbale, de către membrii Executivului sau alte autorități, subminează încrederea publică în justiție și pot avea un efect dăunător asupra imparțialității și eficacității sistemului judiciar, se spune în declaraţie. Asociația Judecătorilor solicită respectarea principiilor de bază ale statului de drept și apărarea independenței judiciare.

Este esențial ca toate autoritățile statului să colaboreze în spiritul legii și al respectului reciproc, garantând astfel o justiție echitabilă și imparțială pentru toți cetățenii, se spune în comunicat.

Totodată, Asociația spune că va sesiza Ambasadele acreditate în Moldova, mass-media națională și internațională despre aceste încălcări grave, ca să aducă la cunoștință comunității internaționale și publicului larg situația actuală și să solicite sprijin în apărarea principiilor democratice și a independenței judiciare.

În calitate de reprezentanți ai judecătorilor din Republica Moldova, ne exprimăm solidaritatea cu colegii noștri și reiterăm angajamentul nostru ferm în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii, se mai spune în declarație.

Şi Consiliul Superior al Magistraturii a condamnat declarațiile lui Dorin Recean. În declarația CSM, publicată pe site-ul său, se spune că „divulgarea numelor judecătorilor din cadrul completului de judecată combinată cu acuzații cu privire la ignorarea unor probe importante poate fi tratată drept o formă de presiune inadmisibilă asupra judecătorilor”. CSM mai aminteşte și prevederile din Constituție și alte legi care se referă la statutul judecătorilor.

Consiliul Superior al Magistraturii subliniază că, Hotărârea Curții de Apel Chișinău a fost pronunțată în cadrul unei cauze care s-a aflat pe rolul instanțelor de judecată începând cu data de 4 noiembrie. Ședințele completului de judecată au fost desfășurate în conformitate cu legislația în vigoare și fiecărei părți în proces i-au fost asigurate drepturile procesuale, se mai arată în declaraţia CSM.

L-am contactat pe purtătorul de cuvânt al Guvernului pentru a comenta aceste declarații, dar Daniel Vodă nu a răspuns la apeluri şi mesaje.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE