20.2 C
Chișinău

Șoferii de camioane stau câte 9 zile blocați la frontiera moldo-română. Aceștia s-au adresat public către șefii Guvernelor din ambele state | VIDEO

Uniunea Transportatorilor și Drumarilor și Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova au făcut o adresare către premierul Dorin Recean și prim-ministrului României Marcel Ciolacu. Ei le solicită celor doi șefi de Guvern să intervină pentru a debloca situația de la punctele de traversare a frontierei moldo-române. Potrivit transportatorilor, timpul de așteptare în zonă ajunge până la 9 zile în lipsa condițiilor elementare de igienă.

În scrisoarea celor două Asociații se spune că, în ultimele luni, se atestă rânduri sporite de camioane pe sensul de trecere a punctelor vamale dintre Republica Moldova și România.

”În prezent, singura cale de acces spre piața externă pentru operatorii de transport rutier din Republica Moldova se realizează prin frontiera moldo-română, în timp ce traversarea acesteia de către operatorii de transport rutier de mărfuri s-a transformat într-un adevărat calvar. Dacă până, la declanșarea războiului din Ucraina, timpul de așteptare în punctele de traversare a frontierei moldo-române ajungea până la 48 de ore, actualmente timpul de așteptare ajunge și până la 9 zile”.

Potrivit transportatorilor, această stare de lucruri îi pune în imposibilitatea de a face cursele eficient și în termen, aduce costuri suplimentare operatorilor de transport și pune în dificultate activitatea economică externă a țării.

”De asemenea, atragem atenția despre lipsa condițiilor de staționare a vehiculelor rutiere în preajma punctelor de traversare a frontierei, care duce la nerespectarea unor condiții elementare de igienă, precum și la imposibilitatea respectării timpului de muncă și odihnă a șoferilor. Conducătorii auto au ajuns sub limita oricăror condiții decente de activitate, iar operatorii de transport rutier având o lipsă acută de conducători auto, sunt în prag de stopare totală a operațiunilor de transport rutier, înregistrând pierderi financiare uriașe”.

Am încercat să aflăm de la Guvern dacă adresarea transportatorilor a fost recepționată și care vor fi intervențiile autorităților în acest sens. Purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Vodă, ne-a spus că va face cunoștință cu cea ce au declarat transportatorii și ulterior va reveni cu o reacție. Premierul român nu a răspuns deocamdată la solicitarea camionagiilor. Șeful Serviciului informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Infrastructurii, Veronica Tocarciuc nea spus că este la curent cu acest subiect și va reveni mai târziu cu o reacție.

Anterior, autoritățile au declarat că, Serviciul Vamal în conlucrare cu Poliția de Frontieră întreprinde mai multe acțiuni ce au ca scop minimizarea timpului de așteptare și fluidizarea traficului de mărfuri. A fost suplinit numărul funcționarilor vamali, este utilizată procedura revers, folosirea la maxim a infrastructurii posturilor vamale. Suntem în dialog continuu cu instituțiile din România pentru sincronizarea numărului de personal. Serviciul Vamal întreprinde toate măsurile necesare pentru desfășurarea conformă și fluidizarea traficului de mărfuri, fapt confirmat prin lipsa rândurilor pe direcția intrare în țară. Punctele vamale dintre Republica Moldova și România sunt folosite pentru tranzitarea frontierei de stat nu doar de operatorii de transport români și cei naționali, dar și de cei ucraineni, din cauza blocării porturilor de la Marea Neagră, mai spunea Serviciul Vamal.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE