15.2 C
Chișinău

Purtătorul de cuvânt al Guvernului spune că hotărârea Curții din Apel, în privința Partidului „Șansă”, va fi atacată la CSJ. Alexei Lungu: „Gruparea criminală PAS a abuzat de norme, a abuzat de CSE” | VIDEO

Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale prin care Partidul „Șansă” a fost scos din cursa electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie. Instanța a examinat cazul și a emis decizia după ce săptămâna trecută Curtea Supremă de Justiție acceptat recursul Partidul „ȘANSĂ” împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău care i-a declarat inadmisibilă contestația împotriva deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale prin care a fost scos din cursă. Curtea de Apel Chişinău a mai hotărât azi, că dispoziția CSE nu produce efecte juridice din momentul în care hotărârea va deveni definitivă. Verdictul poate fi atacat la Curtea Supremă de Justiție în termen de 72 ore.

După ce a emis decizia, Curtea de Apel Chișinău a obligat Comisia pentru Situații Excepționale să o publice pe pagina web oficială a Guvernului.

Președintele formațiunii Alexei Lungu susține că prin această decizie s-a demonstrat că autoritățile au încălcat drepturile fundamentale ale omului și dreptul la alegeri libere și că va cere anularea rezultatelor scrutinului.

ALEXEI LUNGU, preşedintele Partidului „Şansă”: „Este o victorie a echipei „Şansă”, din care fac parte şi juriştii care au depus un efort şi care au demonstrat întegii ţări ilegalitatea care s-a comis în raport cu familia noastră „Şansă”, înainte de alegerile locale. S-a demonstrat încă odată că gruparea criminală PAS a abuzat de norme, a abuzat de Comisia Situaţii Excepţionale şi a scos din cursa electorală cel mai mare partid şi cea mai puternică forţă de opoziţie. Alegerile locale sunt nereprezentative, nu sunt valabile, şi o să mergem până la capăt pentru a anula aceste alegeri”.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că hotărârea Curții din Apel va fi atacată la CSJ.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Guvernul își menține poziția şi prin urmare atacăm constatarea Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție. Vom apăra în continuare dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de grupurile criminal-organizate”.

Iar secretarul Comisiei Electorale Centrale susține că încă nu a văzut verdictul Curţii de Apel Chişinău, şi că în funcție de ce este indicat acolo, se vor întreprinde acțiunile de rigoare.

ALEXANDRU BERLINSCHI, secretarul CEC: „Deciziile instanţelor de judecată nu se comentează. Noi nu am recepţionat încă decizia respectivă. Vă recunosc că nici n-am reuşit s-o citesc. La sigur, urmează s-o recepţionăm şi noi, şi în funcție de ce este indicat acolo urmează să fie întreprinse acţiunile de rigoare. Nu sunt de acord cu dvs că CEC a îndeplinit o decizie ilegală. CEC în alegeri s-a condus strict de prevederile cadrului legal”.

Amintim că, cu două zile înaintea alegerilor generale locale, Comisia Electorală Centrală a dispus anularea înregistrării tuturor candidaților Partidului politic “Șansă”. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale în contextul raportului prezentat de SIS, privind o eventuală implicare a Federației Ruse prin intermediul acestei formațiuni politice în alegerile locale.

Dispoziția CSE a fost contestată imediat în instanța de judecată a sectorului Râșcani. Dosarul însă a fost transferat la Curtea de Apel Chișinău, după care la Curtea Supremă de Justiție de unde s-a întors la Curtea de Apel.

În context, experți de la OSCE, Consiliul Europei și Parlamentului European au prezentat un raport asupra rezultatelor alegerilor și au menționat că Comisia pentru Situații Excepționale are competențe prea largi, limitând libertatea de exprimare și făcând ingerințe în procesul electoral.

Și observatorii internaționali ENEMO au declarat că decizia de retragere din cursa electorală a candidaților Partidului Șansă nu ar trebui să fie luată de membrii CSE care sunt și membri ai Executivului. În reacție, purtătorul de cuvânt al Executivului spunea că în această situație se vor expune instanțele de judecată.

În reacție la raportul OSCE, vicepreședintele CEC-ului, Pavel Postica a spus că a desprins din acesta fapte incontestabile de utilizare a resurselor nedeclarate, coruperea alegătorilor de un concurent electoral, fapt ce a afectat integritatea procesului electoral și, da, intervențiile autorităților statului au fost necesare, chiar dacă acestea au stârnit critica OSCE.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE