28.2 C
Chișinău

Protest la Guvern: Medicii de la „Toma Ciorbă” și Spitalul Dermatologic au cerut anularea comasării celor două instituții. Nimeni din oficiali nu au ieșit în fața acestora | VIDEO

Medicii și mai mulți angajați ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile au organizat un marș de protest până la Guvern, nemulțumiți de proiectul Ministerului Sănătății privind fuzionarea celor două spitale. Angajații celor două instituții au venit cu pancarte și au solicitat: „Reforme și optimizare, nu lichidare, „Protejați monumentele arhitecturale”, „Salvați spitalul, salvați trecutul pentru urmași. După aprope două ore de stat în frig, nimeni de la Guvern așa și nu a ieșit în fața medicilor.

Angajații celor două instituții solicită anularea proiectului de comasare și să fie ajutați să atragă investiții din granturi și mediul privat pentru modernizarea spitalelor și serviciilor medicale.

„Am ales și am crezut în ei și acum suntem dezamăgiți că rămânem pe drumuri. Am copii plecați peste hotare și tot timpul le spun să vă întoarceți înapoi. Unde să se întoarcă? Pentru ce? Se închid locurile de lucru”.

„Să ne audă doamna ministră că doamna ministră nu a fost la noi la spital să vadă că noi am făcut față și am făcut față și atunci când era Covid-ul cela. Ieșeau surorile medicale și plângeau acolo și au lecuit lumea. Nici un deces nu am avut și acuma dă cu piciorul în noi”.

„Noi, două spitale, 300 de oameni rămânem fără lucru pe timp de iarnă. Oameni buni, asta nu-i glumă”.

„O venit guvernarea PAS la putere au promis locuri de muncă, că o să aducă copiii noștri din Europa să muncească în țara noastră. Acum ne-o ajuns funia aici și noi suntem nevoiți să ne ducem în Europa după copii. Vin și vrem să ne spunem durerea, dar nu ne ascultă, ei vorbesc, ”facem circ”, așa ni se spune, ”teatru” și ”circ” faceți. Asta-i dictatură, e mai rău cum era mai înainte. Nu ai dreptul la opinie. Chiar dacă vin spun: ”eu ce-am spus, eu ce-am făcut” și atât”.

Niciun responsabil de la Guvern nu a ieșit în fața protestatarilor. L-am telefonat pe purtătorul de cuvânt al instituției Daniel Vodă pentru o reacție, dar acesta nu a răspuns mesajelor noastre.

Am sunat și la Corina Gamurari, consultat principal la Ministerul Sănătății, care ne-a declarat că pe medici nu-i paște niciun pericol de disponibilizare și nu este înțeleasă agresivitatea lor.

CORINA GAMURARI, consultat principal la Ministerul Sănătății: „Nu se închide niciun spital, se comasează sub un management comun, deoarece au același specific maladii contagioase, ambele sunt terțiare și activează cu o capacitatea joasă din punct de vedere economicofinanciar. Nu suntem o țară bogată să ne permitem un asemenea lux, să activeze un spital asemenea Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile cu un volum de 40%, pentru asta plătesc cetățenii.”

Amintim că, principalul argument al Ministerului Sănătății pentru fuziunea celor două instituții medicale este că toate maladiile contagioase fac parte din grupul boli infecțioase, ceea ce face posibilă comasarea instituțiilor și elaborarea unui management de activitate comun.

Totodată, potrivit proiectului propus de ministrul Sănătății, „clădirile în care își desfășoară activitatea Spitalul „Toma Ciorbă” au termenul de exploatare depășit considerabil și nu corespund cerințelor contemporane, fapt care are un impact direct asupra calității și siguranței actului medical”.

Ieri angajații Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile au solicitat într-o petiție autorităților să oprească procesul de fuzionare a spitaleor, în caz contrar vor face grevă japoneză, vor picheta Ministerul Sănătății și chiar vor organiza o grevă generală. La rândul lor, angajații Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” acuză că în spatele comasării instituțiilor medicale s-ar ascunde intenția de a obține „ilegal și abuziv” terenul pe care se află instituția spitalicească. Îngrijorarea este exprimată într-o scrisoare trimisă Guvernului, Parlamentului, Centrul Național Anticorupție. Nimeni din instituțiile vizate nu a răspuns deocamdată demersului acestora.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE