20.2 C
Chișinău

„Încălzirea centralizată a crescut cu 37%, iar energia electrică cu 34%”. BNS a prezentat datele privind modul în care s-au modificat prețurile față de anul 2022 | VIDEO

Prețurile medii de consum în luna noiembrie 2023 comparativ cu luna noiembrie 2022, au crescut cu 5,5%. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică. Cel mai mult, timp de un an, s-au scumpit serviciile prestate populației și produsele alimentare. Mai exact, încălzirea centralizată – cu aproape 37 la sută, iar curentul, cu aproape 34 de procente.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, „prețurile medii de consum în luna noiembrie curent s-au majorat față de noiembrie 2022 cu 5,5%, inclusiv la produse alimentare cu 5,0%, mărfuri nealimentare cu 4,2% și servicii prestate populației cu 7,9%”.

Astfel, timp de un an, „cel mai mult au crescut prețurile la încălzirea centralizată – 36,87 la sută. Energia electrică sa scumpit cu – 33,71%, iar transportul de pasageri a fost, în luna noiembrie a acestui an cu aproape 24 de procente mai scump decât în noiembrie 2022”.

În ceea ce ține de produsele alimentare, potrivit datelor, „prețul uleiului vegetal a crescut 20,17%, iar fructele s-au scumpit timp de un an cu aproape 15%. Prețul legumelor s-a majorat cu 8,78, iar produsele lactate cu 4,75 la sută. Din mărfurile nealimentare, în luna noiembrie 2023 față de noiembrie 2022, cel mai mult au crescut prețurile la încălțăminte cu peste 9%. Materialele de construcții s-au scumpit cu aproape 5%, iar medicamentele cu aproape 3 la sută”.

Datele mai arată că prețurile medii de consum în luna noiembrie 2023 față de luna octombrie 2023 au crescut cu circa 0,2%. Cel mai mult au urcat prețurile pentru ouăle de găină, legume și produse lactate.

În ce privește mărfurile nealimentare, în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la încălțăminte și confecții – cu 2,6%, și respectiv, 1,3%, materiale de construcție – cu 1,5%.

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că, în decurs de doi ani, prețurile, în medie, au crescut cu 55 la sută. De jumătate de an însă, potrivit lui, cifrele și-au oprit înaintarea, dar populația va simți acest lucru abia în primavara anului viitor.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Noi, de fapt, în 2021-2022, am trecut cel mai mare șoc inflaționist din ultimii 23 de ani. Ceea ce costa în 2020 100 de lei, acum costă 155 de lei. De jumătate de an, la noi prețurile nu mai cresc, dar oamenii încă sunt sub amprenta acestui șoc, ei încă țin minte ce costa trei ani în urmă, acuma este cu 50 la sută mai scump sau în loc de doi lei trebuie să dai trei lei. Noi vom simți că dunga asta neagră s-a terminat undeva anul viitor, când vom uita prețurile din 2020 și ne vom aduce aminte de coșmarul din 2021-2022”.

Potrivit statisticii, timp de un an s-au înregistrat și ieftiniri. Prețul energiei electrice a scăzut cu mai mult de treime, iar uleiul vegetal cu peste 20 la sută. Scăderi de prețuri s-au înregistrat și la carburanți, ouă și zahăr.

Menționăm că, timp de un an, inflația a coborât de la aproape 35 la sută la la 5,5%. Autoritățile spuneau anterior că inflația înaltă a fost alimentată de războiul din Ucraina, care a afectat afacerile, lanțurile logistice, scumpirea energiei și altele.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE