Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, s-a exprimat „categoric” împotriva unei „procedurii accelerate” ca Ucraina și Moldova să adere la Uniunea Europeană, transmite serviciul de presă al Parlamentului austriac, scrie Digi24.RO.
Declarațiile au fost făcute de cancelar în cadrul unei întâlniri cu deputații din comisia pentru relația cu Uniunea Europeană a parlamentului austriac.
Potrivit parlamentului, Nehammer le-a răspuns deputaților Petra Steger, Christian Hafenecker și Axel Kassegger că Austria nu va fi de acord cu negocierile privind aderarea Ucrainei în condițiile actuale. Nu ar trebui să existe un tratament preferențial pentru Ucraina, în special în ceea ce privește Bosnia și Herțegovina, care este, de asemenea, în prezent în negocieri de aderare.
El a mai subliniat că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu s-a consultat înainte de a anunța perspectiva negocierilor de aderare pentru Ucraina. Separat, a spus Nehammer, pentru ca UE să fie aptă pentru extindere, trebuie efectuate reforme interne.
Nehammer a spus că, în general, Austria continuă să urmeze linia UE atunci când vine vorba de solidaritate cu Ucraina, dar fără a încălca neutralitatea. El a spus că este vorba în primul rând de asistență financiară pentru a sprijini Ucraina ca stat în ansamblu.
Austria urmează astfel politica Ungariei și Slovaciei de a bloca discuțiile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Nehammer a precizat, însă, că „în semn de solidaritate ar trebui să li se ofere și Ucrainei și Republicii Moldova perspectiva aderării”, dar guvernul austriac este împotriva unei proceduri accelerate pentru aceste două state. Anterior, Ungaria și Slovacia s-au opus aderării Ucrainei la UE.
După premierul Dorin Recean, nici speakerul Igor Grosu nu mai este sigur că pe 15 decembrie Republica Moldova va primi aviz pozitiv privind demararea negocierilor de aderare la UE. Ezitările vin din cauza poziției Ungariei, care a anunțat repetat că nu va susține o decizie pozitivă pentru Ucraina. Republica Moldova merge la pachet cu țara vecină, iar un veto pentru aceasta înseamnă automat o amânare și pentru Chișinău.
Recent, și premierul Dorin Recean nu s-a mai arătat atât de sigur că la ședința din 14-15 decembrie 2023, UE va da undă verde negocierilor de aderare cu Republica Moldova.