1.2 C
Chișinău

Angajații Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile, dar și ai spitalului „Toma Ciorbă” se opun fuzionării: Amenință cu grevă generală și pichetarea Ministerului Sănătății | VIDEO

Grevă generală și pichetarea Ministerului Sănătății anunță colectivul Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile, în cazul în care autoritățile nu se dezic de ideea fuzionării, din 1 ianuarie 2024, a acestei instituții cu Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”. La rândul lor, angajații de la ,,Toma Ciorbă” acuză că în spatele absorbției instituției de către Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile s-ar ascunde intenția de a obține „ilegal și abuziv” terenul de aproape 2 hectare pe care se află instituția spitalicească.

Nemulțumiți de comasare cu Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă, angajații Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile au semnat o petiție adresată Președinției, președintelui Parlamentului, prim-ministrului, Avocatului Poporului și Biroului Regional al OMS. Cei peste 60 de semnatari au solicitat analiza argumentelor propuse și revizuirea deciziei, în caz contrar, amenință cu grevă japoneză, pichetarea Ministerul Sănătății și chiar grevă generală. Totodată, aceștia au punctat consecințele, în opinia lor, negative ale fuzionării.

Printre acestea: expertiza redusă, perturbarea continuității îngrijirii pacienților, pierderea identității instituționale sau accesibilitatea redusă pentru bolnavi.

Semnatarii și-au exprimat convingerea că se vor găsi alternative mai bune pentru a îmbunați sistemul de sănătate, fără a sacrifica eficiența și expertiza acumulate în aceste două instituții specializate. În caz contrar, ei amenință cu grevă japoneză, pichetarea Ministerului Sănătății, implicarea mass-media și chiar grevă generală.

La rândul lor, angajații Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” acuză că în spatele comasării instituției cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile s-ar ascunde intenția de a obține „ilegal și abuziv” terenul pe care se află instituția spitalicească. Îngrijorarea este exprimată într-o scrisoare trimisă de către colectivul spitalului către cele mai importante instituții ale statului, printre care Guvern, Parlament, Centrul Național
Anticorupție.

„Ideea propusă cu privire la eficientizarea activității sectorului spitalicesc, ar putea masca subtilitățile interesului personal meschin și de grup pentru obținerea abuzivă și pretins a fi legală a terenului pe care este amplasată instituția Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă”, ce aparține poporului. Procesul de fuzionare a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” este o primă etapă de lichidare prin procedura de relocare în viitor a acestei instituții medicale, cu toate urmările respective de pierdere a unui colectiv competent și bine format. Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile nu corespunde cerințelor de îngrijire și management al pacienților cu patologie infecțioasă, crescând riscul de securitate pentru angajați și pacienți”, se arată în scrisoare.

Mai mult, reprezentanții spitalului susțin că această decizie ar putea avea efecte pentru sănătatea publică națională, iar „Republica Moldova riscă să devină un focar de infecție la hotarele UE, luând în considerație că suntem în vecinătate cu o țară aflată în război. Potrivit autorilor demersului, în interesul pacienților este menținerea locației centrale a spitalului, „ceea ce permite o conlucrare rapidă și eficientă cu instituțiile medicale cu profil multiplu, precum este Institutul de Medicină Urgentă”.

Potrivit semnatarilor petiței, Spitalul „Toma Ciorbă” are suficient teritoriu, edificii, resurse umane și dorință din partea colectivului, pentru a renova și moderniza cu aportul unor investiții, inclusiv cu ajutorul Ministerului.

Contactați telefonic, reprezentații Ministerului Sănătății au spus că vor reveni mai târziu cu o reacție. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a spus că revine mai târziu cu un comentariu la subiect. Nici Serviciul de Presă al Președinției nu a răspuns deocamdată solicitării noastre electronice.

Augustina Badica, consultant principal în Direcţia comunicare și relații publice a Parlamentului ne-a scris într-un mesaj că scrisoarea a ajuns la Parlament, va fi înregistrată, iar autorii vor primi un răspuns în termenul prevăzut de lege. Iar avocatul Poporului, Ceslav Panico ne-a spus că vor reveni colegii săi cu un răspuns. Purtătorul de cuvânt al Centrul Naționat Anticorupție, Angela Starinschi ne-a spus că instituția pe care o reprezintă a recepționat scrisoarea colectivului Spitalului Toma Ciorbă și urmează să o examineze.

Amintim că principalul argument al Ministerului Sănătății pentru fuziunea celor două instituții medicale este că toate maladiile contagioase fac parte din grupul boli infecțioase, ceea ce face posibilă comasarea instituțiilor și elaborarea unui management de activitate comun.

Totodată, potrivit proiectului propus de ministrul Sănătății, „clădirile în care își desfășoară activitatea Spitalul „Toma Ciorbă” au termenul de exploatare depășit considerabil și nu corespund cerințelor contemporane, fapt care are un impact direct asupra calității și siguranței actului medical”.

În același timp, secretarul general al Ministerului Sănătății a dat asigurări pentru presă că instituția nu va fi închisă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE