18.3 C
Chișinău

Angajații de la ,,Toma Ciorbă” acuză că în spatele absorbției instituției s-ar ascunde intenția de a obține terenul „ilegal și abuziv”: „Republica Moldova riscă să devină un focar de infecție la hotarele UE” | VIDEO

După angajații spitalului Toma Ciorbă, și cei de la Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile au anunțat că se opun fuzionării instituțiilor medicale la care activează. Ei spun despre acest lucru într-o adresare oficială către conducerea țării și avocatul poporului în care enumeră câteva motive pentru care consideră că optimizarea spitalelor nu trebuie făcută. Dacă nu vor fi ascultați, medicii, asistentele și infirmierele amenință cu grevă generală și pichetarea Ministerului Sănătății. În același timp, angajații de la ,,Toma Ciorbă” acuză, la rândul lor, că în spatele absorbției instituției de către Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile sar ascunde intenția de a obține „ilegal și abuziv” terenul de aproape 2 hectare pe care se află instituția spitalicească.

Peste 60 de angajați ai Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile au semnat o petiție adresată Președinției, președintelui Parlamentului, prim-ministrului, Avocatului Poporului și Biroului Regional al OMS.

În adresare, ei cer revizuirea deciziei de comasare a instituției lor cu Spitalul Toma Ciorbă, în caz contrar, amenință cu grevă japoneză, pichetarea Ministerul Sănătății și chiar grevă generală. Ei afirmă că unirea spitalelor va provoca mai multe consecințe negative printre care „expertiza redusă, perturbarea continuității îngrijirii pacienților, pierderea identității instituționale sau accesibilitatea redusă pentru bolnavi”.

O altă nemulțumire a colectivului medical e că nu a fost informat de autorități despre faptul că spitalul lor îl va absorbi pe cel din centrul capitgalei, specializat în tratarea bolilor contagioase.

MARGARETA COMENDANT, președintele Comitetului sindical: „Suntem profund indignați de faptul că, nimeni din Minister nu ne-a preîntâmpinat, nu ne-a spus despre ce merge vorba. Am aflat asta din presă, noi parcă nici nu am fi, nici nu a am exista și parcă nu tot suntem aceeași medici ca spitalul Toma Ciorbă”.

RUBANOVICI DUMITRU, șef de secție: „Este regretabil faptul acesta că, când e tot gata și tot frumos parcă trebuim la toți. E foarte regretabil nu s-a anunțat și la noi să vie la colectivul nostru. De anunțat”.

EUGEN GORCOS, medic dermatolog: „Am vrea și noi mai multă informație ca să știm dacă nu ar fi și alte motive, dacă suntem pregătiți de urmările, care sunt pașii, în câți ani va fi această fuziune dacă va fi, și care sunt motivele, ceea ce noi desigur că la moment avem foarte puțină informație”.

Nici pacienți nu sunt încântați de decizia autorităților.

„N-o să fie condițiile care sunt, pur și simplu ca să vină spitalul cela încoace nu cred să fie bine, no să fie bine, nu cred”.

„Nouă de este jele și de bolnavii de acolo, dar dacă vin ei de acolo noi unde ne ducem. Ziceau că acasă să ne tratăm, dar noi acasă ne tratăm anul întreg. Noi venim odată în an, două ori pe an. Cred că numai aceea care nu sunt în pielea noastră nu știe ce înseamnă boala asta”.

La rândul lor, angajații Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” acuză că în spatele comasării instituției cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile s-ar ascunde intenția de a obține „ilegal și abuziv” terenul pe care se află instituția spitalicească.

Îngrijorarea este exprimată într-o scrisoare trimisă de către colectivul spitalului către cele mai importante instituții ale statului, printre care Guvern, Parlament, Centrul Național Anticorupție.

„Ideea propusă cu privire la eficientizarea activității sectorului spitalicesc, ar putea masca subtilitățile interesului personal meschin și de grup pentru obținerea abuzivă și pretins a fi legală a terenului pe care este amplasată instituția Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă”, ce aparține poporului. Procesul de fuzionare a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” este o primă etapă de lichidare prin procedura de relocare în viitor a acestei instituții medicale, cu toate urmările respective de pierdere a unui colectiv competent și bine format. Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile nu corespunde cerințelor de îngrijire și management al pacienților cu patologie infecțioasă, crescând riscul de securitate pentru angajați și pacienți”, se arată în scrisoare.

Mai mult, reprezentanții spitalului susțin că această decizie ar putea avea efecte pentru sănătatea publică națională, iar „Republica Moldova riscă să devină un focar de infecție la hotarele UE, luând în considerație că suntem în vecinătate cu o țară aflată în război. Potrivit autorilor demersului, în interesul pacienților este menținerea locației centrale a spitalului, „ceea ce permite o conlucrare rapidă și eficientă cu instituțiile medicale cu profil multiplu, precum este Institutul de Medicină Urgentă”. Potrivit semnatarilor petiței, Spitalul „Toma Ciorbă” are suficient teritoriu, edificii, resurse umane și dorință din partea colectivului, pentru a renova și moderniza cu aportul unor investiții, inclusiv cu ajutorul Ministerului.

CORINA CALMAȚUI, reporter Canal 5: „Noi am încercat de câteva ori săptămâna trecută, dar și astăzi să obținem acces pe teritoriul spitalului, dar șeful instituției Sergiu Vasilița ne-a spus de fiecare dată că medicii refuză să discute, fără însă a menționa care ar fi motivele. ”Nu vor să vorbească și atât. Așteptați, când vor fi declarații oficiale, o să aflați”, așa ne-a spus directorul”.

Contactați telefonic, reprezentații Ministerului Sănătății au spus că vor reveni mai târziu cu o reacție. Și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a spus că revine mai târziu cu un comentariu la subiect. Nici Serviciul de Presă al Președinției nu a răspuns deocamdată solicitării noastre electronice.

Augustina Badica, consultant principal în Direcţia comunicare și relații publice a Parlamentului, ne-a scris într-un mesaj că scrisoarea a ajuns la Parlament, va fi înregistrată, iar autorii vor primi un răspuns în termenul prevăzut de lege.

Iar avocatul Poporului, Ceslav Panico ne-a spus că vor reveni colegii săi cu un răspuns.

Purtătorul de cuvânt al Centrul Naționat Anticorupție, Angela Starinschi ne-a declarat că instituția pe care o reprezintă a recepționat scrisoarea colectivului Spitalului Toma Ciorbă și urmează să o examineze.

Am sunat și la Corina Gamurari consultat principal la Ministerul Sănătății, însă aceasta nu ne-a răspuns la numărul indicat pe pagina Ministerului Sănătății, dar pentru TV8 a declarat că: „Nu se închide niciun spital, se comasează sub un management comun, deoarece au același specific maladii contagioase, ambele sunt terțiare și activează cu o capacitatea joasă din punct de vedere economico-financiar. Nu suntem o țară bogată să ne permitem un asemenea lux, să activeze un spital asemenea Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile cu un volum de 40%, pentru asta plătesc cetățenii.”

Amintim că, principalul argument al Ministerului Sănătății pentru fuziunea celor două instituții medicale este că toate maladiile contagioase fac parte din grupul boli infecțioase, ceea ce face posibilă comasarea instituțiilor și elaborarea unui management de activitate comun. Totodată, potrivit proiectului propus de ministrul Sănătății, „clădirile în care își desfășoară activitatea Spitalul „Toma Ciorbă” au termenul de exploatare depășit considerabil și nu corespund cerințelor contemporane, fapt care are un impact direct asupra calității și siguranței actului medical”.

În același timp, secretarul general al Ministerului Sănătății a dat asigurări pentru presă că instituția nu va fi închisă.

CORINA GAMURARI, consultat principal la Ministerul Sănătății: „Nu se închide niciun spital, se comasează sub un management comun, deoarece au același specific maladii contagioase, ambele sunt terțiare și activează cu o capacitatea joasă din punct de vedere economico-financiar. Nu suntem o țară bogată să ne permitem un asemenea lux, să activeze un spital asemenea Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile cu un volum de 40%, pentru asta plătesc cetățenii”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE