17.7 C
Chișinău

Mai mulți angajați ai CFM nu și-au primit salariile de trei luni

Calea Ferată a Moldovei (CFM) are din nou probleme financiare. Mai mult de jumătate din angajații întreprinderii nu și-au ridicat salariile de trei luni. Cel mai grav este că administrația nu știe când va fi soluționată problema. Directorul CFM, Oleg Tofilat, a declarat într-un reportaj pentru TV8 că, o dată cu redeschiderea portului Odesa, a scăzut cererea de tranzit prin Republica Moldova, astfel fiind înregistrate pierderi substanțiale, scrie Realitatea.MD.

„Este problemă cu încasările care au scăzut simțitor, după ce s-a deschis portul Odesa și a scăzut cererea de tranzit, dar lucrăm la soluții și le vom găsi. La moment noi nu avem achitate aproximativ jumătate din salariile pe luna septembrie, respectiv octombrie și noiembrie neachitat. Dacă ar fi să cunosc o dată aș putea să vă spun. Lucrăm la mai multe soluții, sper că timp de o lună o să avem succes măcar cu una din ele”, a declarat Oleg Tofilat.

Președintele Federaţiei Sindicale a Feroviarilor din Moldova, Ion Zaporojan, susține că a anunțat despre această problemă și reprezentanții Guvernului.

„Mai mult de jumate. Din 36 de filiale au primit salariu pe septembrie numai 14, 22 nu o primit. Eu ca membru a consiliului administrativ am raportat și domnului ministru și directorul fondatorului APP. Am raportat peste tot locul. Noi ridcăm peste tot întrebarea. Guvernul ne spune că noi nu suntem bugetari, dar transportări nu-s, nu știu ce facde conducerea”, a spus Ion Zaporojan.

CFM este la autogestiune și Agenția Proprietății Publice (APP), ca fondator, nu se poate implica în procesele financiare ale întreprinderii care este dependentă de volumul de mărfuri transportate și încasări.

„Situația va fi clară doar când ne vom întruni în consiliul de administrare și ulterior ne vom putea pronunța. APP urmărește cu atenție acest subiect”, a explicat purtătorul de cuvânt al APP, Ghenadie Vasilachi.

CFM s-a mai confruntat cu astfel de probleme. La început de august, întreprinderea achita ultimele salarii abia pentru luna mai. Atunci, reprezentanții Căii Ferate invocau aceeași cauză – reducerea traficului de mărfuri. În anii 2020 şi 2021, CFM a fost la un prag de faliment din cauza problemelor financiare. Atunci angajaţii nu şi-au primit salariile jumătate de an.

La Calea Ferată din Moldova sunt aproape 6 mii de angajați.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE