18.3 C
Chișinău

Ferrari, Porsche Panamera, Mercedes și Range Rover: ARBI anunță sechestre de peste 1,8 mlrd de lei în 2023

Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a prezentat, în contextul săptămânii anticorupție, un raport de bilanț, în care a notificat cele mai importante realizări ale Agenției pe parcursul anului 2023. Printre acestea sunt menționate sechestrele aplicate pe bunuri, inclusiv pe mașini de lux, pe proprietăți din țară și de peste hotare, precum și preluarea președinției rețelei BAMIN – o premieră pentru Republica Moldova, scrie unimedia.info.

Potrivit ARBI, în 11 luni ale anului curent, au fost aplicate sechestre pe bunuri și mijloace bănești în sumă de peste 1,8 miliarde de lei, dintre care peste 1,4 miliarde de lei constituie sechestrele aplicate pe proprietăți din Spania și Franța în dosarul fraudei bancare. De asemenea, Agenția menționează sechestre pe cryptovalută, valoarea actuală fiind de aproximativ 200 de mii de dolari, indisponibilizarea fiind dispusă în cadrul unui dosar de contrabandă cu anabolizante.

În anul 2023, ARBI a aplicat sechestru pe 80 de autoturisme, inclusiv de lux. Printre acestea sunt modele precum: Ferrari, Porsche Panamera, Mercedes, BMW, Range Rover. Cea mai scumpă mașină sechestrată, de model Land Rover Range Rover, a fost evaluată la prețul de 2 690 488 de lei. La capitolul preluare în administrare și plasarea pe conturile trezoreriale bugetare, ARBI raportează 300 de milioane de lei.

Agenția mai anunță pentru perioada de raport efectuarea investigațiilor financiare- paralele în privința a 178 de subiecți, inclusiv în privința unui fost președinte de țară, un fost prim-ministru, judecători, deputați, angajați ai organelor de drept și altor instituții publice.

ARBI notează preluarea, în premieră, a președinției Rețelei internaționale a agențiilor de administrare a bunurilor indisponibilizate BAMIN și organizarea Adunării Generale la Chișinău – eveniment care a reunit reprezentanți ai 25 de jurisdicții. Agenția trece la capitolul realizări importante ale anului 2023 crearea Platformei Naționale de Recuperare a Bunurilor Infracționale, oferirea asistenței metodologice jurisdicțiilor din Asia Mijlocie în domeniul recuperării bunurilor infracționale, aprecierea pozitivă a ARBI la compartimentul urmăririi și administrării bunurilor infracționale în cadrul Exercițiului de evaluare OECD, precum și menționarea progreselor în domeniul recuperării în Raportul de țară a Comisiei Europene din 08 noiembrie 2023.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE