27.2 C
Chișinău

43 de persoane cu intoxicații au solicitat ambulanța în luna decembrie

43 de moldoveni cu urgențe toxice, dintre care 21 maturi și 22 copii, au avut nevoie de asistență medicală de la începutul lunii decembrie. Potrivit Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, ulterior, 40 pacienți au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești pentru tratament specializat.

Medicii spun că din numărul total de solicitări pe motivul intoxicațiilor – 16 au fost cu monoxid și dioxid de carbon, 16 cu medicamente, 5 cu alcool, 1 cu ciuperci și alte 5 urgențe toxice de alte etiologii.

„În perioada de referință au fost înregistrate 16 cazuri de intoxicație cu CO și CO2 – 9 la maturi și 7 la copii. Totodată, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la 16 persoane cu intoxicații medicamentoase, dintre care 6 maturi și 10 copii, vârstele pacienților fiind cuprinse între 2 și 44 de ani”, precizează autoritățile.

Specialiștii menționează că copiii prezintă o categorie aparte cu un risc iminent de intoxicație drept răspuns la accesibilitatea lor la diverse produse, inclusiv la cele toxice.

„În acest sens, solicităm părinţilor să manifeste responsabilitate şi vigilenţă la păstrarea diverselor substanţe în condiții casnice. Astfel, se va reduce la minim incidența cazurilor de intoxicație la copii, fiind că acestea se produc deseori în mod accidental.

IMSP CNAMUP vine cu un mesaj de atenționare către toți cetățenii în scopul prevenirii cazurilor de intoxicații, fiți mai prudenți, iar în cazul apariției primelor simptome ale urgențelor toxice adresați-vă medicului sau apelați la 112”, se mai arată în nota informativă.

realitatea.md

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE