17.7 C
Chișinău

Încă un dosar pe numele lui Stoianoglo: Procurorii cer opt ani de închisoare pentru fostul procuror general în penitenciar semiînchis | VIDEO

Judecătoria Chişinău sediul Buiucani a examinat sesizarea procurorului care cere opt ani de închisoare pentru fostul procuror general Alexandru Stoianoglo în dosarul privind eliberarea unei indemnizații pentru procurorul PCCOCS, Nicolae Chitoroagă. Ședința a fost amânată pentru data de 26 decembrie.

Procurorii susţin că fostul șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, nu a avut dreptul la indemnizaţia unică, deoarece în perioada respectivă era urmărit penal. Astfel, ei au cerut opt ani de închisoare pentru Stoianoglo în penitenciar semiînchis, iar pentru subalterna sa, care a emis ordinul de acordarea a indemnizației, șase ani.

PETRU IARMALIUC, procuror: „Asprimea (pedepsei) se încadrează în limitele prevăzute de pedeapsa care o prevede articolul 328 din Codul Penal și aceasta este individualizat în dependență de acțiunile și modul în care persoana a săvârșit infracțiunea și însuți atitudinea față de fapta penală pe care a săvârșit-o și însuși de statut și circumstanțele în care a fost săvârșită. Procurorul general nu este oricare funcționar de stat în R.M, este persoana care cunoaște toate legile, persoana care înțelege ce se poate de făcut și ce nu se poate de făcut”.

De cealaltă parte, Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat și spune că el doar a semnat decretul.

ALEXANDR STOIANOGLO, fost procuror general: „Dvs. vă închipuiți că, o persoană, în calitatea de funcționar public al PG a întocmit un ordin, dar ea în fiecare zi elabora în jur de 40-50 de proiecte de ordine și eu numai am semnat asta. Și pentru asta, persoana pe care eu practic nu am cunoscut-o sau nu o știu la față, eu trebuie să răspund penal pentru că cineva ceva a făcut. Eu nu am încălcat nimic. Fiind procuror general, eu am dreptul să semnez ordine”.

Avocații lui Stoianoglo susțin că au prezentat magistraților toate argumentele necesare în privința unei decizii în favoarea clientului lor.

VICTOR MUNTEANU, avocat: „Noi am cerut achitarea domnului Stoianoglo. Argumentele noastre prezentate țin de ultima decizie a instanțelor europene, care au fost emise pe 24 octombrie 2023, iar în decizia emisă, instanța europeană a recunoscut că domnului Stoianoglo i s-au încălcat drepturile”.

Ședința a fost amânată pentru data de 26 decembrie, când Stoianoglo își va spune ultimul cuvânt. Ulterior, va avea loc o ședință specială în care magistrații vor anunța verdictul.

Fostul procuror general susține că unul dintre capete de acuzare în dosarul intentat pe numele său, în ianuarie 2020, este acordarea indemnizației unice de aproape 164 de mii de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale, Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem.

Chitoroagă nu ar fi avut dreptul la indemnizația unică, deoarece era urmărit penal încă din 2019. Astfel, Stoianoglo este învinuit că, depășindu-și atribuțiile de serviciu, ar fi dispus achitarea deplină a tuturor indemnizațiilor de concediere pentru Chitoroagă, odată cu plecarea acestuia din funcție.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE