17.7 C
Chișinău

În Moldova există riscul creșterii numărului de cazuri de rujeolă, după ce în România a fost declarată epidemie. Gîlca: „La noi a scăzut enorm rata de vaccinare”

În Moldova există riscul creșterii numărului de cazuri de rujeolă, după ce în România a fost declarată epidemie. Despre aceasta a declarat la emisiunea PULS fostul șef al Direcției municipale sănătate, Boris Gîlca. Contactat de noi, ANSP spune că de mult timp bate alarma cu privire la necesitatea imunizării împotriva acestei boli, considerată extrem de contagioasă.

Ministerul Sănătății din România a declarat epidemie de rujeolă în urma creșterii „îngrijorătoare” a numărului de cazuri, dar și pentru a face mai ușoară vaccinarea copiilor. În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

Joi, în cadrul emisiunii PULS, doctorul în științe medicale, Boris Gîlca, a declarat că există riscul ca boala să treacă hotarul cu Moldova și a explicat de ce.

BORIS GÎLCA: „Există acest risc, domnul Magdei știe mai bine. La noi a scăzut enorm rata de vaccinare inclusiv pentru rujeolă. Noi cândva am fost țară liberă de rujeolă, declarată de OMS când aveam o rată de 95% sau peste 95%. Astăzi, noi suntem mai jos de 87% rata de vaccinare și este în continuă scădere și riscul există pentru alte erupții de rujeolă. Cred că pe acest capitol, criza refugiaților din Ucraina la fel și-a pus accentul, fiindcă cu regret Ucraina care este vecină cu noi are o rată foarte mică, foarte joasă de vaccinare pe toate profilurile infecțioase”.

Și fostul ministru al Sănătății, care este și savant în sănătate publică, Mihai Magdei, susține declarațiile lui Gîlca.

MIHAI MAGDEI, fost ministru al sănătății: „Există, deoarece vaccinarea contra covidului atunci și discuțiile care erau în societate, ne-au afectat organizarea și îndeplinirea programului național de imunizări total și la difterie, rujeolă, rubeolă și altele”.

Acest lucru îl confirmă că vicedirectorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Veaceslav Guțu.

VEACESLAV GUȚU, vice director ANSP: „Cererea, treptat, în ultimii zece ani, practic scade în continuu și odată cu pandemia covid 19 această sarcină s-a accentuat și mai mult”.

Veaceslav Guțu mai spune că rata de imunizare împotriva rujeolei a scăzut și după ce în 2016 Moldova a primit certificatul de eliminare a bolii, fapt în ciuda căruia ANSP a îndemnat în continuare părinții să-și vaccineze copiii.

VEACESLAV GUȚU, vice director ANSP: „ANSP bate alarma de mai demult și Ministerul Sănătății, deoarece cererea de vaccinare este destul de joasă. Ceea ce ține de cazul care este la noi este un caz venit din Federația Rusă, nu este legat cu cazurile din România, dar riscul de import a cazurilor este destul de mare. Chiar și în contextul refugiaților, noi am menționat că și în Ucraina sunt cazuri, la moment chiar este declarată epidemie și în România. Riscul de import a unui astfel de caz este destul de mare”.

Potrivit Ministerului Sănătății, recent pe teritoriul Republicii Moldova a fost confirmat un caz de rujeolă la un copil de trei ani din orașul Soroca, revenit recent din Federația Rusă. S-a constatat că atât copilul, cât și persoanele cu care a contactat nu au fost vaccinate împotriva rujeolei. Acesta fiind al doilea caz de rujeolă înregistrat de la începutul anului curent. Pe parcursul anului 2021 și 2022 nu au fost raportate cazuri.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. În acest context, Ministerul Sănătății îndeamnă părinții să-și vaccineze copiii împotriva acestei infecții. O singură doză asigură prevenirea bolii în proporție de 97%, asigură autoritățile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE