13.9 C
Chișinău

După două săptămâni de proteste, fermierii și-au luat tractoarele din PMAN și au plecat acasă. Aceștia l-au acuzat pe Recean de falsuri și spun că manifestaţiile nu se sistează, ci se suspendă: „Guvernarea a demonstrat indiferenţă” | VIDEO

După două săptămâni de proteste, fermierii și-au luat tractoarele din Piața Marii Adunări Naționale și au plecat acasă. Dar manifestaţiile agricultorilor nu se sistează, ci se suspendă, spun organizatorii care împreună cu agricultorii urmează să identifice alte metode de protest.

Fermierii au plecat din Piaţa Marii Adunări Naţionale formând un șir de tractoare pe banda de mijloc. Asociaţia Forţa Fermierilor a subliniat că protestul este suspendat, nu sistat.

ALEXANDR SLUSARI, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor: „Guvernarea a demonstrat indiferenţă. Eu cred că această indiferenţă oricum o să fie taxată. Există alte metode europene de a protesta. Blocarea traseelor, blocarea portului, Dacă nu ne-a auzit în Chişinău, poate dacă o să fie paralizată toată ţara, poate atunci o să ne audă”.

Agricultorii spun că pleacă din Capitală pentru că nu mai au cu cine discuta în Chişinău.

SERGIU ŞTEFANCO, fermier: „În Chişinău nu mai avem cu cine discuta. Cred că o să mergem pe aceleaşi acţiuni care o mers colegii noştri din Polonia, Cehia, România. Aceste acţiuni o să fie deja economice şi o să batem în stăpânii lui Bolea, ministru nu al Agriculturii, Agroholdingurilor din Republica Moldova, nu al Agriculturii Republicii Moldova. Într-o ţară normală noi deja trebuia astăzi să fim cu furcile şi să dăm această guvernare jos, dar nu este responsabilitatea noastră şi noi nu vrem să ne asumăm aceste acţiuni. Asta trebuie să fie taxată de către societate”.

Totodată, înainte de a pleca, de dimineață, agricultorii l-au acuzat pe premierul Recean de două falsuri.

ALEXANDR SLUSARI, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor: „El a spus două minciuni, două informații false. Prima este despre motorina românească, care ar fi ajuns la fermieri, dar ea nici măcar nu este în ţară şi o aşteptăm de un an. Doi. El a zis ca din august a convenit cu fermierii, cu noi, că vom da lista întreprinderilor aflate în faliment. Asta nu este adevărat și în patru luni nu ni s-a cerut niciodată această listă. Asta a apărut doar acum trei zile, când a fost creată așa-zisa Comisie, şi în aceste trei zile, deşi protestam, am lucrat și am transmis în această dimineață lista celor 54 de întreprinderi, adică 15% din membrii asociației noastre, care se află în stare de pre-faliment”.

ION BRÎNZĂ, fermier din Sărăteni, Hînceşti: „Lucrez cu două firme de inputuri, care-mi dau. La una am 1 milion 192 de mii de lei, care nu le-am dat încă un bănuţ. Şi mai am undeva în jur de 800 de mii încă. O viaţă am lucrat în agricultură, şi cum aşa s-a întâmplat că într-o bucată de an, noi nici n-am observat când, noi nici nu ne-am dat seama ce o să se întâmple că acuş-acuş o să ajungem şi noi o să devenim faliment”.

VASILE MÎRZENCO, directorul executiv al Federației Fermierilor: „Ei, pe alocuri, se străduie să ne defăimeze şi se spune că noi nu plătim impozite, că noi nu utilizăm subvenţiile corect, eficient, ca şi când ei cunosc tare multe în ale economiei. Eu, se vede cu ochiul liber că ei nu au idee despre o afacere în agricultură, aşa, la modul serios, dar îşi permit să ne pună nouă note cum ne descurcăm noi în munca noastră”.

În drum spre casă fermierii au făcut un popas la Ministerul Agriculturii unde au încleiat pe uşă foi cu inscripţia „Ruşine” şi „Demisia” şi au scandat lozinci.

Am solicitat de la Guvern o reacţie la declaraţiile agricultorilor, dar purtătorul de cuvânt al Excetutivului nu a răspuns la mesajul expediat.

Ieri, premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul nu poate compensa din banii publici alegerile proaste ale unor oameni de afaceri.

„Să fiu explicit: Nu sunt banii Guvernului, ci sunt banii cetățenilor”. Astfel a comentat prim-ministrul, Dorin Recean, protestul fermierilor. Potrivit premierului, volumul investițiilor în 2023 a crescut cu 200 de milioane în domeniul agriculturii.

„Nu putem compensa din banii publici pentru alegerile proaste ale unor oameni de afaceri”, a declarat Recean la Cabinetul din Umbră.

„Dragi producători, veniți fiecare individual. Modelul de subvenții per hectar nu este o practică bună. Nu stimulează eficiența. Țara noastră nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale. Să direcționăm resursele prețioase în zootehnie, procesare de fructe și legume. Suntem în top la exportul de prune, cireșe. Subvențiile trebuie să fie orientate per kg de produs, litru de lapte, per ou/bucată. Există producători care au nevoie de ajutor. Îi vom ajuta țintit”, a declarat Recean.

L-am contactat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii pentru o reacție la acuzațiile fermierilor și solicitareda demisiei, dar Daniela Turculeț nu ne-a răspuns la mesajul expediat. Anterior, ea a afirmat că ”instituția pe car eo reprezintă a anunțat deja că activitatea Comisiei pentru analiza problemelor invocate de către fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023 a început pentru a identifica legătura cauzală a acestor probleme cu contextul regional și va propune măsuri de soluționare a acestora”.

Săptămâna trecută, Guvernul a anunțat că nu poate îndeplini niciuna dintre cele mai importante revindecări ale fermierilor. Este vorba despre instituirea unui moratoriu la aplicarea penalităților pentru ratele achitate cu întârziere și alocarea a jumătate de miliard de lei pentru compensații în 2024 la culturile de porumb și floareasoarelui.

În 6 decembrie, comunitatea bancară și-a exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin clienților din sectorul agricol care au luat împrumuturi și întâmpină dificultăți în onorarea obligațiilor asumate.

Amintim că, fermierii au organizat o serie de proteste în centrul orașului. Acum patru zile, aceștia au adus baloți de paie, saci cu bălegar și cu legume în fața Guvernului și a Parlamentului, iar la Președinție li s-a interzis să lase ceva în fața clădirii. Purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a declarat că autoritățile ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv prin debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, dar și obținerea certificatelor de forţă majoră.

Astăzi, nu am reușit să obținem un comentariu la acuzațiile fermierilor în adresa ministrului Agriculturii. Anterior, când fermierii au cerut demisia ministrului Bolea și la la Congresul Republican al Agricultorilor din octombrie curent, el a spus că autoritățile caută soluții pentru problemele agricultorilor, dar nu pot interveni în formarea prețurilor pe piață, îndemnându-i pe fermieri să-și schimbe direcția de activitate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE