17.7 C
Chișinău

Cu un deficit de aproape 16 miliarde de lei și cu critici din partea opoziției, deputații PAS au votat în prima lectură proiectul bugetului de stat pentru 2024 | VIDEO

Cu un deficit de aproape 16 miliarde de lei, deputații PAS au votat în prima lectură proiectul bugetului de stat pentru anul 2024. Opoziția este nemulțumită de documentul adoptat, menționând că acesta este antisocial. Potrivit lor, mai multe fonduri de dezvoltare scad, cum ar fi Fondul rutier, cel al agriculturii, domeniul sănătății și infrastructurii.

Proiectul bugetului național a fost prezentat de la tribuna Parlamentului de către ministrul Finanțelor Petru Rotaru.

PETRU ROTARU, ministru al Finanțelor: „Pentru anul 2024, veniturile bugetului de stat vor constitui 66,632 de miliarde de lei, în partes de cheltuieli – 82,222 de miliarde de lei, soldul deficitul bugetului de stat este estimat la 15,790 de miliarde de lei”.

Ministrul finanțelor, a declarat că bugetul pentru anul 2024 prevede alocări majorate pentru copii, inclusiv creșterea indemnizației la nașterea copilului, majorarea salariilor cadrelor didactice cu 15 % și dublarea burselor studenților de la facultățile cu profil pedagogic.

Potrivit documentului, proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2024 prevede creșterea, dar și reducerea bugetelor mai multor ministere. De exemplu, „la ministerul Justiției, bugetul va fi cam la același nivel de anul trecut de peste un miliard de lei. MAI va beneficia de un buget de peste 4,1 miliarde de lei, comparativ cu 4,3 miliarde lei cât a fost în 2023. Și la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu, bugetul s-a redus de la 4,6 miliarde lei la 4,1 miliarde de lei, iar la Educație, bugetul va constitui cu 524 milioane de lei mai puțin decât în 2023. Ministerul Sănătății va avea în anul viitor un buget de peste 2,2 miliarde de lei comparativ cu 2,4 miliarde cât a fost anul acesta. Iar Ministerul Agriculturii, în pofida protestelor organizate la Guvern de fermieri, în Bugetul pentru anul 2024 sunt prevăzuți, cu 100 milioane mai puțini decât în 2023. În schimb, bugetul pentru Ministerul Apărării crește de la 1,6 miliarde de lei la aproximativ 2 miliarde de lei”.

Pentru Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării sunt alocați 20 milioane lei în bugetul anului 2024. În acest context, opoziția parlamentară a criticat proiectul bugetului de stat.

Deputații BCS susțin că bugetul din anul viitor este antisocial, deoarece pentru cele mai importante domenii, cum ar fi educația, sănătatea, investițiile capitale, drumuri, agricultură – cheltuielile sunt reduse, în timp ce pentru majorarea altor bugete, cu ar fi cel al apărării – fonduri au fost găsite.

VLAD BATRÎNCEA, deputat BCS: „Mai puțini bani în medicină. Despre ce noi atunci vorbim? Eu înțeleg că suntem în criză, dar de ce tăiem din medicină, din social, tăiem din agricultură în plus, atunci când e minus la educație și alte domenii importante și îăn investiții capitale și fondul rutier ați găsit suplimentar 240 de milioane de lei mai mult pentru domeniul apărării. Eu sunt pentru consolidarea apărării, că R.M este un stat suveran, armata este un simbol al statului, dar de ce noi nu găsim bani pentru medici, pentru administrațiile locale, dar găsim sute de milioane de lei suplimentar pentru apărare?”.

PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: „Trebuie să recunoaștem că noi avem acest buget sau cadru bugetar sau fiscal în care trebuie să ne încadrăm și reieșind din aceasta s-au luat decizii de a prioritiza anumite domenii”.

ADELA RĂILEANU, deputat BCS: „În baza la ce acte ați aprobat în bugetul de stat pentru anul viitor 20 de milioane de lei pentru așa zisul Centru Patriot pe deoparte, pe de alta, de ce totuți acești bani nu sunt investiți în alte necesități mult mai stringente? Or, avem cazuri concrete, când a fost reabilitată din temelie o școală în Chișinău, unde asyăzi învață peste 500 de copii, inclusiv cei cu nevoi speciale. De ce ne credităm pentru reabilitarea școlilor, dar investim în cenzură?”.

PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: „Cu siguranță și acest Centru este important în sensul în care noi am spus că avem provocări în spațiul informațional și atunci, decizia a fost pentru a crea acest Centru, vorbim de 35 de unități și 20 de milioane de lei, dar probabil că în lectura a doua vor fi anumite ajustări în ceea ce privește bugetul și numărul de unități ai acestei instituții”.

Deputatul PAS, Eugeniu Sinchevici a solicitat mai mulți bani pentru reparația căminelor studențești.

EUGENIU SINCHEVICI, deputat PAS: „Noi toți toamna aceasta am văzut imagini în care se află căminele studențești în yunele universități și eu chiar vă mulțumesc că am reușit la rectificare să alocăm buget suplimentar și să intervenim în unele universități și să reparăm unele blocuyri universitare și eu cred că no itrebuie să continuăm acest efort și în bugetul pentru 2024 să investim mai mult în cămine”.

PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: „Din moment ce noi avem acele resurse, cu siguranță, în 2024, în domeniile prioritare le vom redirecționa”.

Într-un final, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2024 a fost votat în prima lectură de 56 de deputați ai partidului de guvernământ. Deputații BCS au votat constra acestui proiect și au cerut demisia guvernării.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: „Nimic în comun, nici acest buget, nici activitatea guvernului nu are cu interesele cetățenilor, nici cu interesele R.M și consider că această putere incompetentă trebuie să plece în demisie”.

De cealaltă parte, reprezentanți guvernării dau vina pe situația din regiune.

MARCELA ADAM, deputat PAS; „Suntem cu toții conștienți de situația complicată în care se află țara noastră, dar și lumea întreagă în contextul crizelor multiple provocate de pandemia COVID și profund agravate de războiul barbar declanșat de rusia în țară vecină, Ucraina. Este evident că în asemenea condiții, când economia își revine cu greu din coma crizelor, iar presiunea pe buget este enormă, este complicat sau chiar imposibil să găselti resurse pentru creșterea pensiilor, salariilor, alocațiilor și mai mult pentru investiții”.

Potrivit bugetului de stat, Republica Moldova intenționează să primească 9 miliarde 158,3 milioane de lei sub formă de împrumuturi externe de stat pentru a susține bugetul în 2024. În special, țara noastră urmeaază să primească anul viitor a patra tranșă a împrumutului de la FMI în valoare de 2 miliarde 590,5 milioane de lei și prima tranșă a unui nou program susținut de Mecanismul de Finanțare și Susținere a Rezilienței și Sustenabilității pe Termen Lung – 1 miliard 855,1 milioane de lei, precum și sprijin macrofinanciar din partea Comisiei Europene – 1 miliard 977,9 milioane de lei, un împrumut de 757,2 milioane de leide la Banca Mondială DPO, un împrumut de 1 miliard 249,2 milioane de lei de la Agenția Franceză de Dezvoltare și un împrumut de 523,8 milioane de lei de la Banca Europeană de Investiții în cadrul proiectului de achiziție de locomotive și restructurare a infrastructurii feroviare, precum și un împrumut de 204,6 milioane de lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Datoria de stat prognozată pentru finele anului 2024 va constitui 125 525,6 milioane de lei, dintre care 64,5 % va fi datoria de stat externă și 35,5 % – datoria de stat internă. Ponderea datoriei în PIB nu va depăși 37 %. PIB va fi în creștere, comparativ cu anul curent, cu 3,5 %, atingând cifra de 342,1 miliarde de lei. Autoritățile anticipează o rată de creștere a economiei naționale de 3,5 %, în condițiile ameliorării situației din regiune.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE