11.6 C
Chișinău

Sancțiunile impuse de Marea Britanie, un atac împotriva opoziției. Cum au reactionat persoanele vizate

Moldova cere, iar ”partenerii” execută și o fac cu ochii închiși. Marea Britanie, care este departe de a ști bine ce se face la în țara noastră, având în vedere lipsa legăturilor istorice, economice, politice și strategice, a impus noi sancțiuni împotriva a trei persoane și a unei organizații din Federația Rusă și Moldova.

Printre cei vizați se numără fondatoarea ONG-ului „Evrazia”, Nelli Parutenko, membrul consiliului de administrație, Natalia Parasca, și deputatul Marina Tauber.
Oficialii britanici susțin că aceste persoane ar fi încercat să destabilizeze situația din Moldova și să promoveze interesele Rusiei. Pe de altă parte, cei sancționați consideră măsurile ca fiind un nou atac politic și că Londra acționează conform comenzii regimului moldovean, care, în opinia lor, folosește toate mijloacele posibile și imposibile pentru a sufoca opoziția.

Potrivit Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova, sancțiunile au fost impuse pe 2 aprilie. Măsurile includ înghețarea activelor și interdicții de călătorie. Autoritățile britanice au precizat că sancțiunile au fost impuse în cadrul eforturilor de combatere a corupției și a influenței Rusiei în regiune.

De celaltă parte, persoanele vizate susțin că acesta este un nou atac demonstrativ împotriva celor care luptă pentru democrație și libertate în Moldova. Deputatul blocului ”Victorie”, Marina Tauber a scris pe canalul său de telegram că, ‘Londra nu știe și nu vrea să știe ce se întâmplă de fapt în Republica noastră. Pur și simplu, împreună cu șefii europeni, execută comanda regimului moldovean, care sufocă opoziția prin toate metodele posibile și imposibile: intimidări, dosare penale, arestări – iar acum au fost impuse și noi sancțiuni internaționale suplimentare. Acest lucru arată că facem totul corect. Sancțiunile nu ne vor opri. Interdicțiile și represiunea nu-i pot înfrânge pe cei care sunt alături de poporul lor și de țara lor. Lupta pentru dreptate continuă!”, a menționat secretarul executiv al Blocului ”Victorie”.

Fondatoarea ONG-ului ”Evrazia”, Nelly Parutenko nu a comentat deocamdată decizia Marii Britanii. Iar președintele
Partidului ”Renaștere”, Natalia Parasca susține că aceste acțiuni s- au făcut la comanda Maiei Sandu cu scopul de a intimida opoziția înainte de alegerile parlamentare. Mai mult, aceasta a menționat că analizează documentul și motivele enumerate, după care va decide dacă va ataca în judecată această hotărâre.

NATALIA PARASACA, președintele Partidului ”Renaștere”
Desigur, aceasta a fost la cererea autorităților moldovenești, și doar din acest motiv Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva mea. Mi se pare că este vorba în mod clar despre o cerere personală din partea Maiei Sandu.

Toate aceste acțiuni sunt absolut ilegale, iar ritmul acestor acțiuni ilegale din ultima perioadă demonstrează clar că se face presiune asupra opoziției. Toate dosarele fabricate, toate sentințele fabricate din ultima vreme, sunt menite să pună presiune asupra opoziției înainte de alegerile parlamentare.

Cei vizați de acuzațiile Nataliei Parasca nu au comentat deocamdată declarațiile. Amintim că mai multe țări europene și SUA au impus sancțiuni politicienilor de la Chișinău, inclusiv Ilan Șor, pentru presupusa implicare în destabilizarea Republicii Moldova și legături cu securitatea rusă, fără a prezenta dovezi. Pe 1 octombrie, la Curtea Europeană de Justiție au avut loc audieri în cazul reclamațiilor lui Ilan Șor și Marina Tauber, care contestă sancțiunile impuse de UE. Avocații lor au subliniat caracterul fără precedent al acestor restricții, susținând că reprezintă o intervenție în politica Moldovei. În timpul audierilor, avocații UE nu au adus dovezi pentru susținerea sancțiunilor.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE