Președinta Partidului Moldova Mare, Victoria Furtună, a trimis un denunț la Procuratura Generală prin care cere investigarea șefei statului Maia Sandu, acuzând-o de „corupere pasivă, îmbogățire ilicită, fals în declarații și trădare de patrie”. Asta după ce președinta țării ar fi ridicat, doar anul trecut, premii internaționale bănești de peste 150 de mii de euro. Președinția a anunțat anterior că toți banii au fost donați scrie Unimedia.info
„Corupția trebuie să aibă un preț. Chiar și atunci când poartă cravată europeană.
Am depus un denunț oficial împotriva Maiei Sandu pentru fapte de o gravitate excepțională: corupere pasivă, îmbogățire ilicită, fals în declarații și trădare de patrie.
Președinta în exercițiu a ridicat 155.000 euro sub formă de „premii” din partea unor entități externe, încălcând flagrant legea integrității și Constituția Republicii Moldova„, a scris Victoria Furtună.
Lidera Partidului Moldova Mare, care a fost procuror Anticorupție timp de 18 ani, declară că banii primiți de Maia Sandu provin de la „organizații obscure”, iar premiile ar fi fost create „special pentru oficială”.
„În timp ce pensionarii sunt anchetați pentru o presupusă „mită” de 500 de lei… Maia Sandu a primit 155.000 € de la companii străine — chiar în timpul mandatului prezidențial. Banii au venit prin fundații obscure, sub pretextul unor „premii” create special pentru ea.
Legea e clară: un funcționar public nu are voie să primească bani — e corupție. Noi întrebăm simplu: De ce pentru 500 de lei se fac dosare, iar pentru 155.000 euro — se aplaudă?
Dublul standard distruge încrederea în stat. Legea trebuie să fie pentru toți — și pentru pensionar, și pentru președinte”, a declarat Victoria Furtună.
Președinta Maia Sandu este prima laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, premiu dotat cu 30.000 Euro. Șefa statului a primit distincția, în timp ce se afla la Timișoara, la invitația primarului Dominic Fritz, în perioada 12-13 ianuarie 2024. Suma de bani a provocat un adevărat scandal pe cele două maluri ale Prutului.
„Banii nu sunt cadouri admisibile. Nu au voie să primească așa cadouri demnitarii de stat. Orice oferire de bani funcționarului public este un act de corupție”, a declarat fosta vicedirectoare CNA, Cristina Ciubotaru, cu referire la premiul oferit.
Deputata PAS Olesea Stamate președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, afirmă că demnitarii de stat nu au dreptul să primească bani – sub nicio formă, fie că e cadou, premiu sau alte intenții, legea le interzice să-i primească.
Totodată, Ion Cristoiu, jurnalist, scriitor și analist politic român, a declarat că premiul de 30 de mii de euro, acordat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, de primarul Timișoarei, Dominic Fritz, este „cea mai mare afacere penală publică din România”.
Premiul de 30 000 de euro oferit președintei Maia Sandu „este o sfidare a bunului simț”. Cel puțin așa afirmă juristul Ion Dron, care mai spune că astfel de situații nu sunt admisibile într-un stat civilizat. „Trebuie să mulțumim celui care i-a dat acest cadou, pentru că i-a trădat esența actualei președinte, percepută drept zeița dreptății”, a declarat Dron.
Centrul Național Anticorupție (CNA) a pus punct pe scandalul cu premiul Maiei Sandu de 30 000 de euro din Timișoara.
Maia Sandu a donat Premiul „Timișoara pentru Valori Europene”.
Președinta Maia Sandu a anunțat că a mai primit un premiu bănesc, de 25.000 de euro, din Germania – Leipzig Robert Blum pentru Democrație, pe care îl va dona unei organizații de caritate.
„Se creează impresia că acest premiu a fost instituit de urgență, cu scopul de a acoperi scandalul premiului oferit doamnei Sandu la Timișoara, cu bani în plic, or, și în cazul de față figurează o sumă de bani”, a comentat liderul PLDM, Vlad Filat.