11.6 C
Chișinău

Portul Constanța a folosit documente care conțin informații false sau sunt neavizate în dosarul de finanțare UE a parcării de TIR-uri / Proiectul, estimat la 50 de milioane de euro

Portul Constanța a folosit documente care conțin informații false sau sunt neavizate de comisiile de specialitate din instituție pentru cererea de finanțare europeană a proiectului de 50 de milioane de euro cu care urmează să fie amenajată parcarea de TIR-uri de pe A4. Investiția, care trebuia finalizată conform Master Planului până în 2017, ar urma să coste de 5 ori mai mult decât era prevăzut inițial, arată documentele consultate de Info Sud-Est și G4Media. Jumătate din sumă va fi suportată de statul român.

Certificatul de urbanism cu „erori materiale”

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (CN APMC), care administrează Portul Constanța, a folosit un document cu informații false, având cunoștință de acest lucru, în dosarul de cerere a finanțării europene pentru parcarea de TIR-uri, conform informațiilor Info Sud-Est și G4Media, confirmate ulterior de reprezentanții Portului, dar și de proiectant.

Documentul cu informații false este certificatul de urbanism emis de Primăria Agigea și semnat de primarul Cristian Cîrjaliu, un lider local PSD influent și controversat pe plan local, trimis în judecată de DNA Constanța pentru abuz în serviciu.

Cristian Maricel Cîrjaliu
Notă: Certificatul de urbanism a fost emis special pentru proiectul parcării de TIR-uri, care include și viitoare exproprieri. Însă, în certificat este menționat faptul că terenul a fost deja expropriat, ceea ce este fals. O altă problemă din certificat este că terenul apare cu destinație „curți construcții”, însă la Cadastru, în evidențele statului român, figurează cu destinația „arabil”. Certificatul de urbanism este unul dintre cele mai importante documente din proiectul unei investiții pentru că, în baza lui, se fac exproprieri, sunt întocmite studiile tehnice, sunt obținute avizele (ex: Mediu, Cultură etc), se fac estimările de cost ș.a.

Investiția ar urma să coste 50 de milioane de euro, de 5 ori mai mult decât era prevăzut la început, acum aproape un an și jumătate, mai ales din cauza schimbării terenului inițial cu un altul asupra căruia planează interesele imobiliare ale unor influenți politicieni locali PSD, conform surselor Info Sud-Est. DNA Constanța anchetează de câteva luni schimbarea din pix a celor două terenuri.

Primarul Cristian Cîrjaliu nu a putut fi contactat de reporterii ISE/G4Media.

Ce spune Portul Constanța

Conform documentelor consultate de ISE, cererea de finanțare depusă a fost asumată, din partea Portului Constanța, de șefa departamentului Comunitate portuară, Cristina Rizea, fostă deputată PLUS/USR/REPER, actuală membră PSD, și de directorul comercial George Vișan care îi ținea locul directorului general al Portului, Mihai Teodorescu, în momentul depunerii cererii.

George Vișan, apropiat de administrația Mazăre-Constantinescu, dar și de actuala conducere PSD Constanța (Stroe-Dumitrache) a fost reținut în dosarul DNA privind șpăgile din Portul Constanța, fiind acuzat de luare de mită. În prezent se află sub control judiciar.

Cristina Rizea avea cunoștință de informațiile nereale din certificatul de urbanism în baza căruia au fost emise toate celelalte documente și avize de specialitate, dar cu toate acestea și-a asumat depunerea cererii de finanțare de 20 de milioane de euro (din totalul de aproape 50 de milioane) către UE.

Într-un răspuns oficial pentru ISE și G4Media, semnat de Cristina Rizea, CN APMC confirmă că avea cunoștință de „erorile materiale” din document și spune că a cerut Primăriei Agigea să trimită un nou certificat, cu informațiile corectate și cu prelungirea valabilității. Tot compania mai spune că primăria a prelungit valabilitatea certificatului, dar nu a îndreptat „erorile”.

Pe de altă parte, compania Aduro, proiectantul investiției, susține într-un răspuns pentru ISE că, de fapt, Primăria Agigea nu a răspuns deloc solicitării Portului Constanța:

„(…) Din informațiile pe care le detinem in prezent, va comunicam ca Autoritatea Contractanta a luat legatura cu Institutia emitenta (Primăria Agigea) a Certificatului de Urbanism, informandu-i de acest aspect, insa nu au primit niciun raspuns oficial”.
Aduro amintește că una dintre „erorile materiale” din certificat se referă la regimul economic al terenului. ISE a arătat într-o investigație precedentă cum Primăria Agigea a emis certificatul de urbanism pentru „curți construcții”, deși la Cadastru terenul viitoarei parcări figura la categoria „arabil”, ceea ce presupune o valoare de piață mult mai mică pentru viitoarele exproprieri.

Întrebată fiind cine a semnat documentele din dosarul cererii de finanțare pentru acest proiect, Cristina Rizea nu a transmis numele persoanelor și funcțiile, conform solicitării, ci a nominalizat instituțiile implicate în procesul de finanțare.

Mai mult, din întrebarea jurnaliștilor a fost scoasă mențiunea acestora prin care cereau să afle numele și funcțiile persoanelor implicate în depunerea cererii de finanțare. Întrebată fiind ulterior dacă și-a asumat împreună cu Vișan depunerea cererii de finanțare, Rizea a negat că ar fi fost vorba de ea.

Întrebare Portul Constanța
Contactat pentru un punct de vedere, George Vișan a cerut reporterilor ISE „să se adreseze Biroului de relații cu publicul al companiei”.

Am întrebat conducerea Portului Constanța de ce a depus cu bună știință spre obținerea unei finanțări europene un dosar întocmit în baza unui certificat de urbanism cu informații false.

Compartimentul de presă al instituției a transmis că nu poate furniza alte informații referitoare la parcarea de TIR-uri din cauza unei anchete DNA:

„CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța nu poate furniza alte informații referitoare la proiectul „Parcare securizată cu facilități de staționare în vecinătatea accesului din autostrada A4”, acesta fiind subiectul unei anchete în derulare la Direcția Națională Anticorupție”.

Ce spune proiectantul

De cealaltă parte, proiectantul Aduro a declarat că după depunerea cererii de finanțare există „posibilitatea revizuirii / actualizării tuturor avizelor (inclusiv a Certificatului de Urbanism)”.

Tot proiectantul susține că a adus la cunoștința Portului Constanța faptul că în Certificatul de Urbanism există probleme, dar fără să precizeze când a făcut acest lucru:

„Societatea noastra a instiintat printr-o adresa scrisa Beneficiarul/ Autoritatea Contractanta cu privire la inscrisurile din Certificatul de Urbanism respectiv referitor la Regimul Economic al terenului”.

SURSA

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE