Ambasada Federației Rusiei la Chișinău a reacționat la comentariul ministrului Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, referitor la intenția autorităților de a închide Centrul Rus de Știință și Cultură.
Într-un comunicat oficial, instituția s-a arătat nedumerită de afirmațiile în acest sens ale oficialilor moldoveni, numind argumentele lor incoerente și neclare și a subliniat că decizia de închidere a Casei Ruse ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor culturale și științifice dintre cele două țări.
Într-un comunicat pe rețelele de socializare, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a declarat că argumentele greu de înțeles ale oficialilor moldoveni pe această temă stârnesc confuzie.
Din 13 februarie, partea moldovenească a insistat, fără să clipească, că motivul noului demers neprietenos ar fi fost, chipurile, căderea în sudul țării a unor „drone rusești”.
Apropo, până acum nu ne-au fost prezentate circumstanțe de fapt cu adevărat confirmate, nici rezultate convingătoare ale vreunei investigații. Iar acum ministrul culturii afirmă, fără ocolișuri, că retragerea din Acordul interguvernamental din 1998 ar fi „un proces planificat din timp”, , se spune în text.
Tot acolo, ambasada menționează că Este de mirare declarația neconformă realităţii privind deschiderea Chișinăului spre o cooperare culturală cu toate țările lumii, condiția fiind ca aceasta să nu se transforme „în influență necorespunzătoare sau în încercări de a submina autoritatea statului”. În ce fel funcționarea Centrului Cultural subminează autoritatea Republicii Moldova? întreabă nedumerită diplomația rusă.
”Afirmația despre apartenența la stat a Casei Ruse este și ea absurdă, dată fiind practica internațională răspândită de instituire reciprocă a unor astfel de structuri pentru comunicare între oameni de știință și cultură.
Tocmai de această platformă, în intenția autorităților, popoarele noastre urmează să fie lipsite. Am dori să fie clar un lucru: Centrul Rus își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu spiritul și litera Acordului menționat, precum și cu legislația națională a Republicii Moldova.
El are ca scop, în primul rând, păstrarea și promovarea patrimoniului cultural comun ruso- moldovenesc. În peste 15 ani de activitatea sa deschisă și transparentă, Casa Rusă a devenit un loc de răsuflare pentru reprezentanți ai diferitelor generații și meserii. Până în prezent, nu au fost făcute obiecții privind natura activității sale”, se mai spune în declarație.
Totodată, instituția afirmă că lipsite de temei sunt comentariile privind presupusa „poziție agresivă” a unor personalități culturale vizavi situația din Ucraina.
Dacă reprezentanții ministerului ar fi urmărit evenimentele în cauză, în loc să se ghideze după îndrumări utopice impuse din afară, ar ști bine că pe acest palier se fac doar declarații iubitoare de pace, cu accent pe necesitatea menținerii stabilității și liniștii, inclusiv în Republica Moldova.
Se ridică întrebarea: de ce Chișinăul continuă, orbește, să bage țara în „patul lui Procust” al elitelor liberal-globaliste, tot mai anacronice, zeloase să crească gradul de escaladare a conflictului ucrainean? Realitatea se schimbă, sub ochii noștri, în favoarea celor care sunt de partea dreptății și bunului simț. O dovadă grăitoare în acest sens au fost negocierile ruso-americane de la Riad.
Vă recomandăm să vă informați cu atenție asupra rezultatelor acestora, mai menționează diplomația, care cheamă încă o dată Chișinăul să reexamineze această decizie pripită, ce contravine ansamblului de înțelegeri bilaterale, precum și intereselor popoarelor celor două țări. Autoritățile vizate nu au reacționat deocamdată la această poziție exprimată de misiunea diplomatică rusă.