Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, refuză să spune ce oficiali PAS ar figura în dosare penale. Ea continuă să păstreze în tăcere și numele demnitarilor de la putere care i-au cerut să plece din funcția pe care o deține, lucru pe care l-a anunțat acum o săptămână într-un platou de televiziune.
Ea și-a exprimat speranța că instituția pe care o conduce nu va fi desființată și își va putea îndeplini atribuțiile de procuror anticorupție până la încheierea mandatului.
După ce, într-o emisiune televizată, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că persoane din vârful puterii i-ar fi cerut să demisioneze, în ciuda separării puterilor în stat, subliniind că evaluarea performanței procurorilor este de competența Consiliului Superior al Procurorilor, nu a politicienilor, aceasta a ales să rămână tăcută și să nu dezvăluie numele membrilor PAS care i-ar fi sugerat să părăsească funcția.
Întrebată de reporterul Canal 5 despre membrii partidului aflat la guvernare care figurează în dosarele penale aflate în gestionarea Procuraturii Anticorupție, aceasta a evitat să răspundă, invocând secretul anchetei.
VERONICA DRAGALIN, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție
-Dar ați putea să-mi spuneți mai exact numele, prenumele persoanelor?
-Nu, nu voi răspunde la această întrebare!
-Dar ați putea să-mi spuneți, în cadrul căror dosare figurează numele unor membri PAS?
-Noi nu dăm așa fel de informație publică, dosarele care sunt în lucru sunt confidențiale. La un anumit punct, ajunge o etapă când lucrurile devin mai cunoscute pentru că de exemplu sunt efectuate percheziții și doar atunci putem confirma unele detalii.
De exemplu, instituție vizată sau funcție de persoană care este vizată, dar până în prezent încă nu avem așa fel de informație care poate fi dată public din punct de vedere al interesului de a proteja investigațiile care sunt în derulare.
Cert e că în anchete nu figurează numele fostului ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu, în mandatul căruia a fost construit cel mai scump drum din istoria țării, Leova-Bumbăta, și, în plus, cu licitații desfășurate cu încălcări.
VERONICA DRAGALIN, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție
-Din punct de vedere de statut de învinuit sau bănuit pe acest dosar erau doar două persoane care nu îl include pe dl Spînu.
-Pentru final, este ultima întrebare dacă totuși fa fi lichidată sau nu PA?
-Eu sper foarte mult că nu!
Amintim că, după ce ministrul Justiției, Veronica Mihailov- Moraru a anunțat că Procuratura Anticorupție ar putea să fuzioneze cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Veronica Dragalin a declarat că se opune și nu înțelege rostul modificărilor propuse de Ministerul Justiției.
Unele voci din spațiul public spun însă că în acest fel, guvernarea ar vrea să scape de Dragalin. În ce privește drumul Leova-Bumbăta, proiectul de construcție a acestuia a costat 280 de milioane de lei.
Procuratura Anticorupție anchetează proiectul într-o cauză penală pentru „abuz de putere și abuz de serviciu”, în care șeful Administrației de Stat a Drumurilor a primit statut de învinuit. Acesta a respins acuzațiile şi a declarat că la mijloc, de fapt, ar sta interese ascunse a unor persoane, dar a refuzat să ofere alte detalii.