-5 C
Chișinău

Reacția Experților: Armata Națională schimbă uniformele pentru standardele NATO

Punând în aplicare decretul Maiei Sandu, privind trecerea Armatei Naționale la uniforme și însemne noi, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a alocat peste 7 milioane de lei pentru producerea și achiziționarea acestora. În același timp, uniformele și însemnele aprobate sunt în deplină conformitate cu standardele NATO, ceea ce a fost puternic criticat de o serie de experți. Potrivit lor, acest lucru confirmă temerile pe care actualele autorități le induc în perspectiva că soldații Armatei Naționale vor lupta și vor muri pentru interese străine în afara țării lor, contrar statutului de neutralitate al Republicii Moldova.

Principala diferență între noile uniforme este că acestea sunt strict conforme cu standardele NATO, iar în ceea ce privește culorile de camuflaj, de exemplu, sunt aproape identice cu modelele americane. De menționat că Ministerul Apărării a alocat aproape 4 milioane de lei pentru ca infanteriștii moldoveni să poarte camuflaj cu modelul Multicam – ca al soldaților americani. De asemenea, ”125 de mii de lei vor fi cheltuiți pentru achiziționarea a 3.000 de seturi de lenjerie intimă.

Cea mai mare sumă, de 3.670.000 de lei, a fost alocată de minister pentru achiziționarea de țesături pentru uniformele de teren: 1.830.000 de lei pentru țesături simple cu model Multicam și 1.840.000 de lei pentru țesături cu model Multicam cu impregnare hidrofugă. Suma de 3.500 de perechi de bocanci este estimată la 3,5 milioane de lei.”

De menționat că noile uniforme vor fi de mai multe tipuri – pentru diferite zone climaterice, inclusiv cele care nu există în Moldova. Toate acestea, potrivit președintelui Comitetului Național „Victoria”, Alexei Petrovici, indică faptul că armata moldovenească, pe care actuala guvernare o transferă complet la standardele NATO, va fi utilizată ca parte a formațiunilor militare ale blocului nord-atlantic, iar soldații noștri vor lupta și vor muri pentru interese străine, de exemplu, undeva la tropice, contrar statutului neutru al Republicii Moldova.

ALEXEI PETROVICI, președintele Comitetului Național ”Victoria”

În forțele noastre armate sunt introduse uniforme de inspirație NATO, statute NATO și, scuzați-mă, obiective de inspirație NATO. Asta și uniformele prevăzute pentru războiul în deșert. Marea întrebare este – chiar în documentul care implică introducerea de noi uniforme militare, este prezentat și acest eșantion, adică uniforme tropicale – mă întreb ce vor face militarii noștri la tropice? Ce sarcină de luptă vor îndeplini acolo? Sau în deșert – ce sarcină de apărare a integrității, independenței și suveranității vor îndeplini militarii noștri în deșert sau la tropice?

Un alt element copiat de Ministerul Apărării de la NATO este un anumit tip și aranjament al însemnelor, care facilitează recunoașterea „prietenului sau dușmanului”, inclusiv prin podoaba capului. În plus, simbolurile de pe chevronurile soldaților Armatei Naționale a Moldovei cu imaginea unor animale mitice, inclusiv animale marine – din anumite motive pentru unitățile terestre – provoacă surprindere și nedumerire. Deseori pe uniformele unor soldați se pot vedea petice și chevronuri neregulare, iar acest lucru vorbește despre disciplina din forțele armate ale Republicii Moldova. Ministerul Apărării, unde am cerut explicații cu privire la imaginile și simbolurile de pe însemne, nu a răspuns încă la întrebările noastre.

Potrivit lui Alexei Petrovici, militarizarea și cheltuielile uriașe ale statului în scopuri militare în contextul crizei energetice și al situației economice deplorabile din țară ridică o serie de întrebări la care autoritățile nu dau răspunsuri rezonabile.

ALEXEI PETROVICI, președintele Comitetului Național ”Victoria”

Acest curs care are loc este fără echivoc militarist. Nimeni nu spune că soldații ar trebui să poarte uniforme proaste. Întrebarea este: de ce în țara noastră neutră, în condiții de tensiune regională, care există de mulți ani, armata noastră se schimbă în uniforme de tip NATO? Aceasta este o întrebare pe care fiecare cetățean ar trebui să și-o pună, în special cei care poartă aceste uniforme militare, familiile și apropiații lor.

Am contactat Ministerul Apărării pentru a afla: pentru câți soldați vor fi achiziționate noile uniforme, unde și de către cine vor fi confecționate, de ce armata noastră trebuie să respecte cerințele NATO dacă suntem o țară neutră, cine este responsabil de proiectarea și dezvoltarea noilor uniforme? Și, de asemenea, ce mănâncă soldații astăzi, cât costă meniul zilnic, când a fost modificat ultima dată, ce feluri de mâncare și produse sunt incluse în acesta; există legume, fructe, pește, carne în meniul zilnic? Cât de oportună este introducerea de noi uniforme în condițiile în care țara noastră se confruntă cu crize după crize, creșteri galopante ale prețurilor și sărăcirea totală a populației? Până în momentul în care reportajul a fost pregătit pentru difuzare, nu am primit niciun răspuns.

Trebuie remarcat faptul că, în decretul prezidențial publicat pe site- ul Ministerului Apărării, necesitatea de a schimba uniformele militare este explicată prin „situația din domeniul securității regionale ca urmare a revizuirii tipurilor de echipament individual al luptătorilor, pe baza lecțiilor armatei ucrainene”.

”Lecțiile armatei ucrainene” sună deosebit de interesant. Schimbarea anterioară a uniformei militare a Armatei Naționale a Moldovei a avut loc în 2011. Ministerul Apărării informează că trecerea la uniformele actualizate se va efectua treptat, pe măsură ce stocurile actuale sunt epuizate. Primele seturi de uniforme noi au fost oferite soldaților contingentului de menținere a păcii din Kosovo, care deja reprezintă Moldova peste hotare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE