-8.8 C
Chișinău

Autoritățile iar ne-au înșelat? Care este, de fapt, proveniența gazului importat din România |VIDEO

Gazul pe care Republica Moldova îl importă prin România este cel mai probabil de proveniență rusă, potrivit presei românești, care dezvăluie o presupusă schemă de livrări. În ultimele zile, Republica Moldova a importat volume record de gaz prin țara vecină — aproximativ 85 GWh, ceea ce reprezintă aproape o treime din producția internă curentă a companiilor de peste Prut. Detalii înurmătorul reportaj.

Gazul importat în Moldova provine, cel mai probabil, din Rusia, ajungând în România prin Bulgaria prin gazoductul „Turkish Stream” și fiind revândut de traderi companiei moldovenești „Energocom” pe bursele din România și Bulgaria, conform Profit.ro. Publicația subliniază că prețul la care se fac achiziții record de gaz prin România este destul de ridicat.

Săptămâna trecută, pe bursa de la București, prețul a ajuns la 350 lei/MWh, ceea ce reprezintă un maxim al ultimilor doi ani.

Înaintarea cifrelor este cauzată de războiul comercial început de administrația Trump, creșterea cererii pentru a asigura Transnistria, stocurile scăzute și problemele cu furnizarea gazului pe Balcani din alte surse decât Rusia.
Vineri, România a importat gaz din Ungaria, pe lângă cel din Bulgaria, pentru a acoperi consumul intern și exportul către Republica Moldova.

Conform datelor publicate de Transgaz, România a importat un total de 13,4 milioane de metri cubi de gaz natural, întrucât producția internă și extracția din câmpuri nu au fost suficiente.

Din totalul importului, 12 milioane de metri cubi au fost livrați prin Bulgaria, iar 1,4 milioane prin Ungaria. Gazul adus de la maghiari este, cel mai probabil, de proveniență rusă, având în vedere că Ungaria depinde în proporție de 80% de acest combustibil, livrat în principal prin „Turkish Stream”, scrie și publicația newsweek.ro.

Situația pe piața internă și regională a gazelor devine tot mai tensionată: furnizorii și companiile din România sunt nevoite să recurgă la importuri, chiar și atunci când au rezerve de gaz, după ce operatorul principal de depozite intern din România, Depogaz, a decis „să reducă capacitatea zilnică de extragere” până la sfârșitul acestei ierni.

Mass-media din România sugerează că prețurile pe piața internă de energie vor continua să crească, mai ales că Republica Moldova se adresează și piețelor spot de la vecini pentru a se aproviziona cu gaz.

Toate acestea ridică întrebări serioase față de autoritățile moldovenești: unde este atunci independența voastră față de Rusia, dacă tot gaz rusesc ajunge la noi, și de ce sunt necesare astfel de scheme complicate, pentru care consumatorii plătesc de câteva ori mai mult decât dacă acest combustibil ar veni direct de la Gazprom?

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE