-8.8 C
Chișinău

Moldova înregistrează importuri record de gaze din România, în plină criză energetică

În ultimele zile, Republica Moldova a înregistrat un volum record de importuri de gaze prin România, aproximativ 85 GWh, ceea ce reprezintă aproape o treime din producția internă actuală a companiilor românești, care se ridică la 256 GWh. Gazul este achiziționat în principal de pe piețele spot administrate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde prețul a atins cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. Primele tranzacții din dimineața zilei de 6 februarie, cu livrare a doua zi, s-au realizat la prețul de 350 lei/MWh, conform mybusiness.md, citând profit.ro.

Piața internă și regională a gazelor devine din ce în ce mai tensionată. Furnizorii din România sunt obligați să recurgă la importuri, chiar și în condițiile în care au rezerve, după ce operatorul autohton de depozitare, Depogaz, a decis reducerea capacității zilnice de extracție până la sfârșitul iernii. Este posibil ca prețurile pe piața angro internă, deja la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, să continue să crească, mai ales că Republica Moldova depinde de piețele spot din România pentru aprovizionare. Orice defecțiune a Fluxului Turcesc ar putea conduce la un deficit de gaze.

Gazul importat de Moldova prin România este, cel mai probabil, de origine rusească, susține presa română. Acesta ajunge în România din Bulgaria prin conducta Fluxul Turcesc și este revândut de traderii companiei de stat Energocom din Chișinău pe piețele din România (BRM) și Bulgaria.

Pe 6 februarie, România a importat 12,8 milioane de metri cubi de gaze (aproape jumătate din producția internă de 24 milioane de metri cubi) și a exportat 9,4 milioane de metri cubi, dintre care 1,7 milioane de metri cubi către Ungaria și 7,7 milioane de metri cubi către Moldova. Din acest volum, 6,1 milioane de metri cubi au fost livrați prin punctul de interconectare de la Ungheni pentru consumul din vestul Moldovei și probabil pentru regiunea transnistreană, iar 1,6 milioane de metri cubi au ajuns prin punctul de la Isaccea, destinația fiind Tiraspol.

Pe 7 februarie, România a importat gaze și din Ungaria, pe lângă cele din Bulgaria, pentru a acoperi consumul intern și exporturile către Moldova. Conform datelor Transgaz, România a importat în total 13,4 milioane de metri cubi de gaze, deoarece producția internă și extracția din depozite nu au fost suficiente. Din acest total, 12 milioane de metri cubi au venit din Bulgaria și 1,4 milioane de metri cubi din Ungaria. Gazul importat din Ungaria este, cel mai probabil, de origine rusească, având în vedere că Ungaria depinde în proporție de 80% de gazul rusesc, importat prin Fluxul Turcesc, scrie newsweek.ro.

În același timp, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pe 7 februarie că România importă doar gaze din Bulgaria, fără a folosi gaz rusesc. El a subliniat că gazele importate de România provin din Azerbaidjan, prin coridorul Turcia-Bulgaria. „Toți furnizorii au asigurat că nu există nicio moleculă de gaz rusesc”, a afirmat ministrul pentru Digi24.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE